Poceni negovalne bolnišnice

Kdo je odgovoren za razmere v Domu starejših Hrastnik? Skupnost socialnih zavodov odgovarja Gantarju

S.R./STA
23. 7. 2020, 20.34
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 20.38
Deli članek:

Skupnost socialnih zavodov Slovenije zavrača trditve zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, da so soodgovorni za stisko zaposlenih in stanovalcev v Domu starejših Hrastnik, so zapisali v sporočilu za javnost.

Profimedia
Opozarjajo, da domovi za starejše že vrsto let spreminjajo v poceni negovalne bolnišnice in za veliko nižje stroške opravljajo delo, ki bi ga moralo zagotoviti zdravstvo.

"Popolnoma nerazumljivo je, da minister za zdravje skrb za obolele stanovalke in stanovalce prelaga na dom za starejše, ki bi ga po njegovem osebnem mnenju morali že zdavnaj zapreti," so navedli v odzivu na izjave ministra Gantarja, ki skupnosti med drugim očita, da bi morali pripraviti standarde in normative za osnovno socialno oskrbo starejših v domovih, pa jih ni.

V skupnosti so opozorili, da se minister izmika vprašanju o predpisani obvezni osamitvi obolelih s covidom-19 v pooblaščenih zdravstvenih zavodih s trditvijo, da so v bolnišnico napoteni vsi, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Skupnost si na drugi strani prizadeva za popolno izolacijo bolnikov s covidom-19, ki se mora izvajati v pooblaščenem zdravstvenem zavodu, ne v domovih za starejše. "Skupnost ne pričakuje in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja za vse stanovalke in stanovalce s koronavirusno boleznijo, temveč njihovo popolno osamitev izven domov, kot to predpisuje zakonodaja," poudarjajo. 

Po njihovi oceni smo ponoven pojav okužb s koronavirusom v domovih za starejše pričakali slabo pripravljeni ter brez sistemskih rešitev, ki bi omogočile hitro in učinkovito ukrepanje ter bile tudi skladne z veljavno zakonodajo. Ukrepanje je še vedno prepuščeno improvizaciji in vsakokratnemu iskanju prostovoljcev in negotovostjo, kje in kako bodo poskrbeli za obolele, trdijo. 

"Skrajno nenavadno"

Opozarjajo, da skupnost nima pristojnosti za zapiranje ali odpiranje domov za starejše. "Skrajno nenavadno je, da minister na eni strani ugotavlja, da bi morali dom za starejše v Hrastniku zapreti že v običajnih razmerah, hkrati pa v njem zadržuje obolele stanovalke in stanovalce ter od zaposlenih pričakuje in zahteva, da bodo brezhibno izpolnili vsa priporočila, čeprav zanje nimajo vseh nujno potrebnih pogojev," so zapisali. 

Opozorili so, da so domovi za starejše doslej od različnih institucij prejeli več kot 50 različnih dokumentov z navodili in priporočili za preprečevanje in zajezitev širjenja okužb s koronavirusom, vključno z navodili ministrstva za zdravje o organizaciji treh con in izvajanju osamitve obolelih znotraj domov, ki so v nasprotju z zakonodajo. Navodila in priporočila po njihovih navedbah ne tvorijo celovite sistemske rešitve in ne odpravljajo pomanjkanja in neprimernosti prostorov in opreme ter pomanjkanje zaposlenih v domovih starejših. 

"Poceni negovalne bolnišnice"

Ministrstvu za zdravje očitajo, da ni zagotovilo ustrezne mreže negovalnih bolnišnic, medtem ko se domovi za starejše že vrsto let spreminjajo v poceni negovalne bolnišnice in za veliko nižje stroške opravljajo delo, ki bi ga moralo zagotoviti zdravstvo. 

Skupnost zavrača tudi trditve ministra, da ni pripravila predloga zahtevanih podrobnejših standardov za izvajanje posameznih vrst oskrbe in kriterijev za določitev vrst oskrbe glede na potrebe uporabnikov storitev institucionalnega varstva v domovih. 

"Skupnost je v okviru izvajanja javnih pooblasti predlog pripravila že leta 2012 ter ga dopolnila v letih 2018 in 2019. S predlogom je seznanila vse poslanske skupine, prav tako je na to problematiko junija letos ponovno opozorila vlado, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost.