Izrazito poslabšanje vremena

Danes tudi močnejše nevihte z nalivi in točo. Najbolj bodo pretile temu delu Slovenije

L.K.
22. 7. 2020, 12.01
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 12.05
Deli članek:

Dosegla nas je neizrazita fronta. Vlaga in segrevanje prizemne plasti ozračja bosta naredila svoje.

Profimedia
Ozračje se bo umirilo v poznih večernih urah (fotografija je arhivska).

Prejšnjemu tednu, ki je minil v znamenju nestanovitnega vremena, nas je v začetku tega dosegla topla in bolj suha zračna masa. Temperatura se je tako včeraj in v ponedeljek marsikje povzpela nad 30 stopinj Celzija.

Severovzhod države je v noči na sredo dosegla neizrazita fronta, "pri tleh je zapihal vlažen in nekoliko hladnejši severovzhodni veter. Nastalo je nekaj močnejših neviht z nalivi", piše Agencija RS za okolje.

"Umiritev" konec tedna

Meteo.si
Napoved za posamezne dneve

Fronta bo nad našimi kraji vztrajala do danes. Na Primorskem bo pihal šibak zahodnik, v notranjosti države pa šibak in vlažen veter vzhodnih smeri. "Čez dan se bo ozračje v večinoma sončnem vremenu pri tleh ogrelo, najvišja dnevna temperatura bo od 23 do 30 stopinj Celzija, nižja temperatura bo na severovzhodu. Ob dnevnem segrevanju bodo posamezne plohe in nevihte v gorskem svetu nastale že dopoldne, več pa jih pričakujemo popoldne in zvečer, razen v delu Primorske, kjer jih verjetno ne bo. Ozračje se bo umirilo v poznih večernih urah," so zapisali vremenoslovci.

Nestabilnosti ozračja bosta botrovala obilica vlage, ki predstavlja gorivo za nevihte, in dnevno segrevanje prizemne plasti ozračja. Nastajale bodo tudi močnejše nevihte z nalivi, točo in močnejšimi sunki vetra. Nevihte se bodo gibale proti vzhodu, močnejše proti jugovzhodu.

Četrtek bo vlažen in soparen. Sredi dneva in popoldne sledijo plohe in nevihte, a predvidoma v manjši meri kot danes.

Izrazito poslabšanje vremena vremenoslovci pričakujejo v petek. "V višinah bo iznad Atlantika proti severnemu Sredozemlju prodrla hladna zračna masa, nastalo bo plitvo ciklonsko območje. Nad našimi kraji se bo znova zadrževala neizrazita fronta, ozračje bo vlažno in nestabilno. Pričakujemo, da se bodo padavine in nevihte v drugi polovici dneva od zahoda razširile nad vso Slovenijo," so še zapisali.

V noči na soboto nas bo prešla hladna fronta, zapihal bo dokaj suh severovzhodni veter in ozračje se bo ob koncu tedna stabiliziralo.