Juhuhu, parlamentarne počitnice so tu!

Vile, avtodomi in hiše na morju - Kako dopustujejo politiki

A.K.
21. 7. 2020, 06.45
Posodobljeno: 21. 7. 2020, 08.04
Deli članek:

»Ni odmora, dokler traja obnova,« je bila nekoč slavna fraza ob delu mladinskih delovnih brigad po drugi svetovni vojni. Takratni »omladinci« so verjetno lahko samo sanjali o šestih tednih počitnic, kot jih imajo poslanci v času tokratne krize.

Profimedia
Fotografija je simbolična

S tem ponedeljkom so se tudi uradno pričele parlamentarne počitnice. V nasprotju z delavci v pravosodju, ki so jim letos zaradi epidemije in posledičnih zamud skrajšali sodne počitnice in bodo na dopust morali počakati do konca julija, parlamentarno poslopje danes večinoma sameva.

Na oddihu do jeseni

Komaj dobri štirje meseci minevajo od vzpostavitve nove vlade. Zdi se, da je parlament v vmesnem času delal nadure, predvsem zaradi sprejemanja zakonodaje za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, pa tudi zaradi raznih manevrov vlade premierja Janeza Janše, ki so razburjali opozicijo. Medsebojna obtoževanja, dolge razprave in nočne seje se poslavljajo vsaj do septembra, ko bo tempo nedvomno nič slabši kot v minulih mesecih. Terminski program državnega zbora za začetek jeseni je že potrjen, delo se znova prične prvega septembra. Do takrat se bodo poslanci potepali večinoma po Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem, če bo situacija to dopuščala.

Kdo ima kaj pod palcem

Arhiv
Vila Jelka Kacina na Krku.

Vila na otoku Krku, ki jo ima Jelko Kacin, bo še nekaj časa brez gospodarja. Hiša v kraju Klimno, ki naj bi merila dvesto kvadratov, je relativno nova pridobitev nekdanjega evroposlanca. Spomnimo, ob samem začetku epidemije in ob zaprtih mejah je Kacin v še vedno nepojasnjenih okoliščinah na twitterju objavil sliko zaslona, ki je prikazovala njegovo lokacijo ravno na Krku. Kot pravi, je bil tisti dan v Ljubljani.

Iz podobnih zagat se je moral izvleči tudi še vedno aktualni minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ko je ob službeni poti na velikonočno nedeljo ustavil še v vikendici v Grabrovcu nad Metliko, ki je sicer last njegove tašče. Izgovor: minister se je ustavil spotoma, da bi pomagal osebi, ki potrebuje podporo. Za dopustniški obisk ne bo potreboval podobnih izgovorov.

Najlepše je doma

Twitter

Predsednik vlade Janez Janša poletja tradicionalno preživlja v Lepeni pri Bovcu, kjer je lastnik počitniške hiše. Tudi letos mu bodo družbo delali strankarski kolegi in simpatizerji, saj se 26. julija začne 25. poletni tabor SDS in Gorniškega kluba dr. Henrika Tume.

Od SDS-ovcev so bržkone močno okrnjeni počitniški plani ministra za finance Andreja Širclja, ki se je znal med poletjem z ženo odpraviti kar v Indijo, kjer sta se posvečala jogi. Letos bo imel več časa za drug hobi, plezanje.

Prvi med popotniki največje stranke pa je Vinko Gorenak, ki najraje potuje z avtodomom.

Twitter
Avtodom Vinka Gorenaka.

Največ med delovnikom nedvomno potuje predsednik republike Borut Pahor. V času dopustov se odpravi do Umaga, kjer ima njegova partnerka Tanja Pečar nepremičnino. Lani se je tja odpravil kar s kolesom.

Od poslancev, ki so javnosti razkrili svoje premoženje, imata nepremičnine v tujini še poslanca LMŠ Brane Golubović in Jože Lenart. Medtem ko je prvi podedoval stanovanje v srbskem Valjevu, ima Lenart v solastništvu stanovanje na mnogo privlačnejši lokaciji, in sicer v Ližnjanu na samem južnem robu Istre.

Mediaspeed
Violeta Tomič

Obalčan in aktualni minister za zdravje Tomaž Gantar je bil še nekaj let nazaj lastnik stanovanjske hiše in stanovanjskega objekta v Portorožu, v svoje kraje pa se med poletjem vrača tudi poslanka Levice Violeta Tomić, ki ima hišo v središču Metlike. Najlepše je doma, kot bomo še premnogi ugotovili to poletje. Z vavčerjem ali brez.