Osip članstva in izstop iz koalicije

Razkrivamo: ljubljanski mestni odbor Desusa ima le štiri člane

Mihael Korsika
19. 7. 2020, 19.02
Posodobljeno: 19. 7. 2020, 19.04
Deli članek:

Pridobili smo dokumente koalicijske stranke Desus, iz katerih je razvidno, da so članarino v ljubljanskem mestnem odboru letos poravnale le štiri osebe. Ob tem razkrivamo dogajanje na pomurskem pokrajinskem odboru, katerega člani bodo na svetu stranke glasovali za izstop iz koalicije.

Sašo Švigelj
Predsednica Desusa Aleksandra Pivec izgublja podporo v stranki.

V prestolnici po zadnjih podatkih živi nekaj manj kot 290 tisoč ljudi, medtem ko je število članov v ljubljanskem mestnem odboru stranke Desus v zadnjih dveh letih strmoglavilo z več kot 600 na štiri.

Leta 2018 je namreč članarino poravnalo več kot 600 članov, lani le še 207. Pri čemer je bilo lani po naših inormacijah naenkrat vplačanih 200 članarin, a brez imen in priimkov, zato se poraja sum, da je šlo le za manever, namenjen letošnjemu januarskemu volilnemu kongresu. Zakaj?

Število delegatov posameznega občinskega odbora na kongresu je namreč odvisno od dveh kriterijev, in sicer od števila plačanih članarin in doseženega deleža glasov na zadnjih parlamentarnih volitvah. »Ljubljana je na volitvah dobila le en mandat, zato niso imeli dovolj glasov. S plačano članarino 200 domnevnih članov so za januarski volilni kongres pridobili dva dodatna delegata in so imeli na koncu štiri,« nam je razkril vir blizu vrha stranke.

V uredništvu smo pridobili dokument o plačilu članarine v ljubljanskem odboru za letos, iz katerega je razvidno, da so članarino in s tem pravico do odločanja plačali le štirje člani. Dokumenta javno ne moremo objaviti zaradi zaščite vira, a ga hranimo v uredništvu.

Ironično, predsednica Desusa Aleksandra Pivec je po izglasovanju nezaupnice s strani pokrajinskega odbora Ljubljana dejala, da je bila nezaupnica »skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana«.

Pomurski pokrajinski odbor za izstop iz koalicije

O nezaupnici Pivčevi bi moral v četrtek glasovati tudi pomurski pokrajinski odbor, a glasovanja ni bilo. Vzrok za neglasovanje je po naših informacijah poročanje medijev, ki so že pred tem razkrili, da bo tudi omenjeni odbor Pivčevi izglasoval nezaupnico, zato so glasovanje o tem prestavili na eno izmed prihodnjih sej.

»Sprejeli pa so sklep, da ne podpirajo trenutne politike stranke na državnem nivoju in da bodo njihovi predstavniki na svetu stranke glasovali za izstop iz koalicije,« nam je razkril zanesljiv vir.

Glavni akter prestavitve glasovanja o nezaupnici je po naših informacijah zaupnik Pivčeve in eden izmed treh podpredsednikov stranke Anton Balažek. Zaradi njegovih pritiskov naj bi nekaj članov pokrajinskega odbora sejo zapustilo še pred glasovanjem.

Klofuta tudi iz Celja

Da nezadovoljstvo v stranki ni le plod prizadevanja posameznih članov, kar želi v javnosti prikazati Pivčeva, dokazuje tudi zasedanje celjskega pokrajinskega odbora Desusa v sredo, na katerem je članstvo podalo negativno oceno delovanja predsednice Pivčeve in stranke Desus v vladi. Predsednica pokrajinskega odbora Brigita Čokl je za časnik Večer potrdila, da Pivčeve ne podpirajo, ali je to strogo rečeno nezaupnica, pa je po njenem mnenju le stvar interpretacije. Pivčeva je namreč po seji sporočila, da po njenem ne gre za nezaupnico.

»Dejstvo je, da smo nezadovoljni, ker se spreminja značaj stranke, ker se ne spoštujejo vrednote, ker smo prešli vse meje sprejemljive tolerantnosti do ideologije, do skrajne meje, ki je sprememba medijske zakonodaje. Tu se naše poti ločujejo. In če predsednica meni, da se ne bo spuščala na ta področja, potem ni izbrala pravega ljudstva oziroma mi nismo izbrali prave predsednice,« je pojasnila Čoklova.

Tako ljubljanski kot celjski pokrajinski odbor si delita stališče, da se stranka odmika od svoje temeljne usmeritve, to je skrbi za starejše in upokojence, kar sicer predsednica stranke kategorično zavrača. Pomenljivo je, da je dan po zasedanju celjskega odbora poslanska skupina Desus vložila amandma k predlogu zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin.
»Z vložitvijo amandmaja želimo doseči, da se bodo pokojnine v letu 2020 izredno uskladile v višini dveh odstotkov, ne glede na doseženo gospodarsko rast preteklega leta,« so zapisali na družbenem omrežju Facebook. Torej se po novem Desus prav tako zavzema za uskladitev pokojnin leta 2021, ne glede na to, da se Sloveniji za letos obeta sedemodstotni padec gospodarske rasti.

Ali gre za potezo iz obupa, s katero si Pivčeva rešuje kožo, bo pokazal čas, ni pa zanemarljivo dejstvo, da je prav poslanska skupina Desusa še pred oblikovanjem koalicije pod vodstvom Janeza Janše opozarjala, da v primeru odpiranja ideoloških tem Desus ne bo član koalicije.

V štirih mesecih aktualne vlade je premier odprl več ideoloških tem, kot je prstov na eni roki, a je to očitno za Pivčevo še premalo, da bi vztrajala pri pogoju o neodpiranju ideoloških tem, ki ga je marca postavila njena poslanska skupina.