Inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so od sredine maja do sredine julija v nadzoru nad sledljivostjo in označevanjem sadja in zelenjave na stojnicah izvedli 292 pregledov in pregledali 235 zavezancev.  Kot so sporočili iz kmetijskega ministrstva, so v tem času največkrat pregledali jagodičevje, češnje, marelice in šparglje. Največ ali 22 odstotkov neskladnosti so ugotovili pri splošni označenosti sadja in zelenjave, sledilo je nepravilno navajanje porekla v 14 odstotkih ter neustrezno zagotavljanje sledljivosti v 10 odstotkih. 

Tudi letos so ugotovili, da se prodaja na stojnicah na območju Slovenije ne izvaja enakomerno in da je navzoča predvsem v osrednji in jugozahodni Sloveniji. Glede sledljivosti so največ neskladnosti ugotovili pri jagodah (14 odstotkov), glede pravilne označenosti, razen porekla, pri špargljih (23 odstotkov), glede navajanja porekla prav tako pri špargljih (23 odstotkov). 

Inšpektorji so za ugotovljene nepravilnosti izrekali upravno inšpekcijske ukrepe, skupaj 54. Za ugotovljene kršitve so uvedli skupaj 56 prekrškovnih postopkov in podali dva obdolžilna predloga. Skupaj so zasegli in uničili skoraj 421 kilogramov sadja in zelenjave, največ češenj in marelic.

Težave pri ukrepanju

Pri izvrševanju ukrepov, zlasti pri plačilu denarnih kazni, so opozorili na številne težave. Dejavnost prodaje denimo izvajajo pravne osebe, ki imajo samo poštni predal, odgovorne osebe pa imajo naslov v tretjih državah, pri čemer so pravne osebe ustanovljene za kratko obdobje. Če določena pravna oseba dobi prepoved izvajanja dejavnosti, fizična oziroma odgovorna oseba nemudoma ustanovi drugo pravno osebo ter v primeru prve takoj po ustanovitvi ukine plačilni in transakcijski račun. 

Zaradi teh težav so se povezali s sodišči, tako da nanje podajo obdolžilni predlog za zaseg vseh predmetov. Uprava je objavila tudi seznam zavezancev, zoper katere so bili v zadnjih treh letih vloženi obdolžilni predlogi. Med njimi so F & M Company, Briška gajbica, Prodam sadje 1 ter San-jam prevozi. "Kljub izvedenim postopkom in odvzetim pridelkom pa ni opaziti bistvenega napredka pri dosegu skladnosti prodaje sadja in zelenjave na stojnicah," so zapisali. 

Inšpekcija tako ocenjuje, da bi bilo treba prodajo sadja in zelenjave na stojnicah zakonsko regulirati, da bi ta potekala izključno na za to organiziranem in registriranem mestu, ne pa ob cestah ali na obcestnih parkiriščih. "Uprava ocenjuje, da stojnice ob cestah niso najbolj zaupanja vredna mesta za nabavo sadja in zelenjave, saj so tam nepravilnosti glede zagotavljanja sledljivosti in navajanja porekla prepogosta," so poudarili.