Slovenija

Osem stanovalcev Pristana na infekcijski kliniki

G.G./STA
15. 7. 2020, 10.59
Posodobljeno: 15. 7. 2020, 11.02
Deli članek:

Kakšno je stanje v najbolj "korona problematičnih" domovih za starejše?

STA
V vipavskem Centru starejših Pristan trenutno 24 okuženih

V Centru starejših Pristan v Vipavi imajo trenutno 24 okuženih z novim koronavirusom, med njimi 15 stanovalcev, osem zaposlenih in enega zunanjega sodelavca, je povedal direktor centra Martin Kopatin.

Trenutno je v rdeči coni sedem stanovalcev, osem okuženih pa je na infekcijski kliniki. To je en manj hospitaliziran kot ob koncu tedna, saj se je eden od stanovalcev že vrnil iz bolnišnice.

Vsi stanovalci sicer ostajajo v karanteni, to pomeni, da so v svojih sobah. Prav tako je v karanteni še vedno 11 zaposlenih, med njimi vsi okuženi zaposleni in zunanji sodelavec.

Testiranje bodo opravili vsaj še enkrat, predvidoma bodo ob koncu tedna ponovno testirali vse stanovalce in zaposlene ter zunanje sodelavce.

V hrastniškem domu štirje okuženi

V hrastniškem domu starejših, kjer so minuli konec tedna po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini, med katerimi je bila tudi ena od njihovih zaposlenih, že zaprli vrata za obiske, so po zadnjih podatkih okuženi štirje zaposleni in dva stanovalca. Kot so sporočili iz občine, imajo tako skupno v občini 13 oseb okuženih ljudi.

Ob dveh zaposlenih v domu, ki sta bili pozitivni že v prejšnjih dneh, so okužbo na testiranjih danes potrdili še pri dveh, prav tako so že konec prejšnjega tedna okužbo odkrili pri enem stanovalcu in eni stanovalki doma, ki so ju prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

V domu so v torek opravili testiranja pri vseh zaposlenih, občina pa skupaj z zavodom in Zdravstvenim domom Hrastnik izvaja vse potrebne ukrepe in skupaj s pristojnimi išče dodatno delovno silo za pomoč domu starejših.

Direktor doma Drago Kopušar je že v torek povedal, da bi potrebovali kadrovsko pomoč, na katero pa v času dopustov težko računajo. Vseeno so se dogovorili vsaj z domom Loka pri Zidanem mostu, od koder jim bosta prostovoljno prišli pomagati dve delavki, tudi sami pa si bodo skušali pridobiti kakšen dodaten kader.