Nova medijska zakonodaja

Bomo kmalu plačevali 50 evrov naročnine na Nova24TV?

L.K.
14. 7. 2020, 20.25
Posodobljeno: 14. 7. 2020, 20.34
Deli članek:

Denar bi plačevali naročniki kabelskih storitev, saj so nanje operaterji v zadnjih letih prenesli še vsako novo obveznost.

Bobo
Janez Janša

Nova medijska zakonodaja pripravlja teren za financiranje Nova24TV, poroča portal necenzurirano.si. Ta ga bo dobila z novo dajatvijo, ki jo bodo prek položnic plačevali vsi naročniki storitev domačih kabelskih operaterjev. Delničarji Nova24TV so načrt začeli pripravljati že pred štirimi leti, piše necenzurirano.si, med njimi pa so številni funkcionarji SDS.

Denar od ministrstva za kulturo dobi medij, ki dobiček vlaga v dejavnost, med vsebinami, ki jih oddaja, pa ima najmanj 30 odstotkov programa lastne produkcije. Iz registra agencije za komunikacijska omrežja (AKOS) je razvidno, da ima za zdaj med televizijami takšen status le prekmurska televizija AS. 

Osnutek sprememb medijske zakonodaje, ki jo pripravlja koalicija na čelu s SDS, predvideva ustanovitev novega sklada za financiranje slovenske televizijske produkcije. »Vanj bi se zbiral denar od posebej za to namenjenega prispevka, ki ga bodo morali plačevati štirje kabelski operaterji (Telekom, A1, Telemach, T2), in sicer v višini 4,27 evra (z DDV) mesečno na vsakega naročnika. Vsako leto bi torej sklad zbral okrog 25 milijonov evrov. Za primerjavo: to je več kot polovico proračuna nacionalne televizije. Dejansko bi šlo za denar, ki bi ga plačevali naročniki kabelskih storitev, saj so nanje operaterji v zadnjih letih prenesli še vsako novo obveznost. Letno bi torej vsako gospodinjstvo v sklad prispevalo okrog 50 evrov. Za toliko bi bile torej dražje tudi položnice,« piše portal necenzurirano.si.

Denar bi vsako leto delilo ministrstvo za kulturo, do njega pa bi bili upravičeni le izdajatelji televizijskih programov, ki izpolnjujejo dva pogoja: imajo status nepridobitnega medija posebnega pomena; dosegajo najmanj 0,3-odstotni povprečni mesečni delež gledalcev, torej jih gleda okrog pet tisoč ljudi, ali so prosti dostopni na način prizemne digitalne video radiodifuzije.

Ti kriteriji so, tako necenzurirano.si, pisani na kožo Nova24TV, ki si že štiri leta želi pridobiti status nepridobitnega televizijskega programa. O tem odloča ministrstvo za kulturo. Iz osnovnih paketov kabelskih operaterjev bi tako umaknili programa Pop TV in Kanal A in s tem največji komercialni televiziji odvzeli velik del prihodkov.

Več si preberite na tej povezavi.