DILEMA

Slovenec na dopustu: Kam je zdaj sploh varno odpotovati

P.K.
14. 7. 2020, 20.05
Posodobljeno: 14. 7. 2020, 21.23
Deli članek:

Po navadi je cilj slovenskega turista Hrvaška, letos pa si marsikdo letovanja tam ne bo omislil oziroma ga je odpovedal. Glavni razlog: število okuženih v tej državi narašča, pri čemer so tudi ukrepi proti širjenju okužbe vse strožji.

Dreamstime
Slovenci so letos navalili na Grčijo.

Medtem ko je za sosednjo državo na jugu maja in junija še veljalo, da je varna država, z zelo nizkim številom okuženih s koronavirusom, so se zadnje tedne razmere tam zaostrile.

Vsak dan potrdijo od 50 do 100 na novo odkritih pozitivnih na testiranju. Da je na Hrvaškem kar napeto, je včeraj jasno opozoril tudi vladni govorec Jelko Kacin. Predstavil je graf o številu okuženih v posameznih hrvaških županijah, iz katerega izhaja, da je za zdaj najbolj varno letovati v Istri, kjer so v zadnjih 14 dneh našteli najmanj okuženih, in sicer 1,92 okuženega na 100.000 prebivalcev. Na zelenem seznamu je tudi Primorsko-goranska županija, ki obsega tudi območje Kvarnerja, kjer je okužene 5,28 osebe na 100.000 ljudi. Omenjeni županiji sta torej glede na merilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v zelenem območju, saj je število okužb manj kot deset na 100.000 prebivalcev.

Ostale hrvaške županije ob Jadranu so trenutno v rumenem območju, je pojasnil Kacin, tri županije, brodsko-posavska, osiješko-baranjska in požeško-slavonska, pa so v rdečem območju, saj je število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih preseglo 40. Blizu te meje je tudi mesto Zagreb, s 36,5 okuženega na 100.000 prebivalcev. Celotna Hrvaška je sicer 4. julija izpadla s slovenskega seznama zelenih držav, ki so varne glede covida-19, in je zdaj med rumenimi državami.

Slovenski turisti, pozor

Če ste na dopustu na Hrvaškem, je pomembna informacija ta, da je od včeraj zaradi hitrega širjenja virusa povsod v tej državi, govor je o zaprtih javnih prostorih, kot so nakupovalni centri in trgovine, obvezna uporaba zaščitne maske.

Hrvaška – da ali ne?

Na družbenih omrežjih je v različnih skupinah, kjer se povezujejo slovenski spletni uporabniki, mogoče zaznati precej dilem, kaj storiti; ali vseeno iti na Hrvaško ali ne. Ljudje poročajo, da so v zadnjem trenutku odpovedali svoj dopust v tej deželi. »Imeli smo rezervacijo za apartma v Dalmaciji, a smo jo odpovedali. Ni se za hecati. Morda bi šli v Istro, kjer je situacija malo boljša,« je napisala ena od uporabnic družbenega omrežja, ki je povedala še, da ve za vsaj še tri družine, ki so prav tako v zadnjem tednu odpovedale svoj oddih na hrvaškem morju, ravno zaradi naraščanja števila okuženih s koronavirusom.

Kje je varno

V spletnih debatah o morskem oddihu mnogi poročajo, da bodo raje izbrali druge, varnejše države. Katere so te? NIJZ natančno spremlja epidemiološko podobo drugod po svetu in na podlagi tega pripravlja ocene epidemiološkega stanja ter seznam varnih držav. Najbolj varne med tistimi, v katerih si lahko privoščimo morske počitnice, so ta hip Ciper, Francija, Grčija, Italija, Malta in Španija, varne so tudi Belgija, Danska, Irska, Finska, Islandija, Norveška in Nizozemska, sicer pa je na prvem mestu seznama »zelenih« držav Avstrija; sledita ji že omenjena Belgija in Ciper.

Obala in terme

Slovenske turistične agencije se prilagajajo razmeram v zvezi s covidom-19 in počitniške aranžmaje pripravljajo v varnih državah. Jože Režonja iz Relax Turizma pravi, da je, kar zadeva dogajanje v turizmu ta hip, najbolj živahno znotraj države, ker državljani koristijo turistične bone, kar ga razveseljuje, saj to, kot pravi, pomaga domačemu turizmu. Agencija Sonček opaža podobno. »Letošnja sezona bo zapisana predvsem Sloveniji, predvsem zato, ker želijo ljudje izkoristiti turistične bone oziroma ker se tu počutijo varnejše. Kar zadeva Slovenijo, je največ povpraševanja po Obali, termah, Goriških brdih, Posočju,« je v imenu Sončka sporočila Nataša J. Kotnik.

Povedala je še, da je Hrvaška še vedno v prodaji in da tudi povpraševanje vztraja, »saj večina obalnih krajev, ki jih tržimo, nima primerov okužb. Hoteli in drugi turistični objekti na Jadranu skrbno upoštevajo vse varnostne predpise, enako tudi naši avtobusi, s katerimi že od začetka junija vozimo goste v Dalmacijo. Skrbi se bolj kot zaradi okužbe same pojavljajo zaradi groženj delodajalcev, če bi potniki pristali v karanteni. To je trenutno skorajda edini pomislek, zaradi katerega potniki želijo odpovedati letovanje na Hrvaškem. S številnimi hotelirji smo se dogovorili o možnosti brezplačne odpovedi rezervacije le nekaj dni pred odhodom.« Dodala je, da je tudi precej zanimanja za Grčijo, čemur je preprosto ugoditi, saj je iz Ljubljane mogoče z letalom odpotovati na deset grških otokov.

Bobo
Z Brnika so vzpostavljeni direktni leti na nekatere grške otoke.

Vzorno pripravljeni

Tudi Režonja iz Relax Turizma pravi, da opažajo kar precej povpraševanja po Grčiji. »Oni so vzor, kako se lahko država pripravi na turizem tudi v takih razmerah, kot so zdaj, zaradi covida-19. Grki so res kar najbolj poskrbeli za varnost, na vseh ravneh, tako ob prihodu turistov na letališče kot ob transferju do hotela; skratka, vsi scenariji, karkoli se zgodi, so pripravljeni.« Pove še, da je trenutno tisoč njihovih strank na grškem Zakintosu in tam izjemno uživajo. Sicer večjega števila odpovedi letovanj na Hrvaškem do zdaj niso zabeležili. Pravi, da je pravzaprav zanimanja za to državo še vedno veliko. Kot izpostavlja Režonja, trdno verjamejo, da je Hrvaška še vedno varna destinacija in bo taka tudi ostala.