Nedopusten zlom neodvisnosti slovenskih medijev

Ljudmila Novak svari pred morebitnim "neodgovornim" ravnanjem slovenske vlade

G.G.
14. 7. 2020, 12.51
Posodobljeno: 14. 7. 2020, 13.38
Deli članek:

Zaradi nenavadno kratkega roka za razpravo o predlogi zakona o medijih je obrv privzdignila tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

STA
Ljudmila Novak je opozorila, da so neodvisni mediji steber demokratične družbe.
Sindikat novinarjev Slovenije nasprotuje predlogom sprememb novel medijskih zakonov, saj so po njihovi oceni "usmerjene zoper pluralnost in demokratičnost medijskega prostora in trga". Nasprotujejo slabitvi financiranja javne službe, ohlapnejšemu nadzoru in politično arbitrarni delitvi državnih pomoči ter krepitvi vloge oblasti v javnih medijih.

»Čeprav si želim, da bi mediji večkrat zasledovali pozitivne zgodbe in interese preprostega človeka in ne posameznih lobističnih organizacij ali lobistov, pa nikakor ne morem pristati na težnje po slabitvi neodvisnega in svobodnega slovenskega novinarstva,« je v uvodu zapisala poslanka Evropskega parlamenta Ljudmila Novak.

Ministrstvo za kulturo je namreč minuli četrtek v javno obravnavo dalo predloge novel zakona o medijih, zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA). Rok, do katerega lahko zainteresirana javnost poda predloge in pripombe, je 15. julij.

Nekdanjo predsednico NSi so zmotile tako morebitne težnje po poseganju v avtonomnost novinarstva na RTV Slovenija kot kratek rok, v katerem novinarska in medijska stroka težko podati relevantne pripombe.

»Spremembe medijske zakonodaje v času, ko se svet vrti s svetlobno hitrostjo, so priporočljive. Navsezadnje so tovrstne želje v preteklosti že izrazili tudi vidni slovenski novinarji in znane medijske osebnosti. A ob tem želim poudariti, da so svobodni in neodvisni mediji steber demokracije, zato pričakujem, da se tovrstne zakonodajne spremembe zgodijo v sodelovanju z novinarsko in medijsko stroko ter brez časovnega pritiska,« je zapisala Novakova in dodala, da je »sodobnih in razvitih demokracijah, kjer je samorefleksija vrednota in ne šibkost, politika stremi k neodvisnemu novinarstvu in ne njegovemu podrejanju.«

V nadaljevanju je izkušena političarka, ki ni v najboljših odnosih s predsednikom SDS Janezom Janšo, še zapisala: »Vlogi RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA) sta vitalnega pomena za slovensko demokracijo, čeprav je že nekaj časa jasno, da se RTV Slovenija zaradi svojega obsega težje prilagaja izzivom sodobnega časa. A pri tem želim odločno zavrniti kakršenkoli poseg v avtonomnost novinarstva na RTV Slovenija.

V zavezujočem 18-mesečnem programu predsedovanja Svetu EU, ki ga je z nemškim in portugalskim predsedstvom podpisala tudi Vlada Republike Slovenije, jasno piše v drugi točki, da ‘pluralistični, neodvisni in verodostojni mediji v vlogi varuha in nadzornika demokracije predstavljajo temelj vsake pravne države’. Najmanj neodgovorno bi bilo, če bi Vlada Republike Slovenije te besede že čez dober mesec dni od podpisa poteptala s spremembo medijske zakonodaje, ki bi neodvisnost slovenskih medijev zlomila.

Z vso odločnostjo želim poudariti, da sta pravici do svobode izražanja in do svobode mnenja temeljni človekovi pravici in nepogrešljiva pogoja za popoln razvoj posameznika, njegovo dejavno sodelovanje v demokratični družbi in uresničitev načel preglednosti in odgovornosti. To so tudi temelji krščanske demokracije. Želim si, da bi te temelje zasledovala tudi politika v moji domovini.«