V Italiji boljše stanje kot v Sloveniji?

Uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam? Bojana Beović: Trenutno nimamo razloga, da bi karkoli predlagali na novo

A.S.
14. 7. 2020, 07.16
Posodobljeno: 14. 7. 2020, 07.37
Deli članek:

Infektologinja Bojana Beović je v informativni oddaji 24ur spregovorila o dopustovanju pri južnih sosedih, morebitnem uvrščanju Hrvaške na rdeči seznam in slovenski epidemiološki sliki.

Primož Lavre
Bojana Beović

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 in infektologinja Bojana Beović je včeraj med drugim odgovorila na vprašanje, ali res bolj svetuje dopustovanje pri zahodnih sosedih kot pri južnih. "Ne gre za nasvet, gre za razmišljanje, ki temelji na objektivnih podatkih glede na število novih primerov," je ob tem dejala.

Ob tem je navedla, da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev za uvrstitev na rdeči seznam: število okužb ne presega števila 40 na 100 tisoč prebivalcev. "Slovenija ima s Hrvaško tesne stike. Pred časom smo podobno predlagali za Srbijo in BiH, čeprav nista izpolnjevali pogojev za uvrstitev na rdeči seznam v tistem trenutku. Podrobno pa seveda spremljamo, od kod naši bolniki prihajajo, nekateri so tudi s Hrvaške. To število prenosov s Hrvaške pa se v zadnjem času vendarle ne stopnjuje izrazito, trenutno nimamo razloga, da bi karkoli predlagali na novo," je ob tem dodala epidemiologinja.

Tudi Slovenija na seznamu, ki ga je oblikoval slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje ne sodi na rdečo listo, vendar se ne more uvrstiti tudi na zeleno - Slovenija namreč presega 10 okužb na 100 tisoč prebivalcev. "To ni ravno ugodno, prej omenjena Italija ima boljšo situacijo. Nekateri kolegi govorijo o drugem valu, jaz pa mislim, da gre za stanje s katerim se bomo morali soočati daljši čas," je dodala Beovičeva.