V hrani tudi steklo

Ste za svež jogurt s koščki sadja in gume?

Senka Dreu / Štajerski tednik
14. 7. 2020, 06.54
Deli članek:

V zadnjem času je seznam odpoklicev raznih vrst mesa in mesnih pripravkov zaradi prisotnosti zdravju škodljivih sestavin, ki ga objavljajo na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, precej dolg.

dreamstime
V pakirani hrani je najti marsikaj; v jogurtih, recimo, tudi koščke črne gume.

Najpogostejša je, kot kaže, prisotnost salmonele, bakterijske okužbe, ki povzroča drisko, bolečine v trebuhu, bruhanje ter povišano telesno temperaturo. Z njo se pogosteje okužimo poleti, največ prek jajc in drugih živil živalskega izvora, kot so perutnina, govedina, ribe in mlečni izdelki. Težave pri večini okuženih ljudi minejo v nekaj neprijetnih dneh, če bakterija preide v kri in naprej v notranje organe, pa je nujno takojšnje ukrepanje.

Največ salmonele v piščančjem mesu

Konec aprila so salmonelo odkrili v Sparovih piščančjih krilih v marinadi, Mercatorjevih ražnjičih, pa tudi v nabodalih in mariniranih piščančjih krilih po manjših trgovinah. Sredi maja je bila salmonela prisotna v Pivkinih mini piščančjih filejih, ki so jih prodajali v Eurospinu in Mercatorju, konec maja pa v Lidlovem mletem mešanem mesu, pikantnih nabodalcih Perutnine Ptuj, ki so jih potrošniki dobili na policah Spara in Mercatorja, medtem ko so bili s salmonelo okuženi Panvitini čevapčiči naprodaj v Lidlu in Mesnih centrih Ave. Prve dni junija so vsebovala bakterijo salmonele začinjena piščančja krila iz Panvite, piščančja stegna BBQ iz Perutnine Ptuj, v nekaj Mercatorjih mešano mleto meso, v E. Leclercu pa tudi začinjeno piščančje meso. Kot navajajo na upravi za varno hrano, je večini okuženega mesa in mesnih izdelkov zdaj rok trajanja sicer že potekel, vendar informacije o neskladnih rezultatih objavljajo za primer, da so ljudje izdelek morda zamrznili. V takem primeru potrošnikom svetujejo, naj živila ne zaužijejo, ampak ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.

Vse več okužb z listerijo

Poleg salmonele inšpektorji v mesu in mesnih izdelkih odkrijejo tudi druge škodljive bakterije. Vzrok nevarne črevesne okužbe je lahko bakterija E. coli, ki jo je treba odpraviti z antibiotiki. Našli so jo v Eurospinovi kmečki suhi klobasi.Poleg tega nikakor ne gre podcenjevati bakterije listerije, ki povzroča listeriozo, s katero se ljudje večinoma okužijo s hrano. Čeprav je število obolelih zaradi okužbe z listerijo majhno, pa je listerioza eden vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje namreč v Evropi od začetka novega tisočletja v številnih državah, predvsem v Avstriji, Italiji, Franciji, Španiji ter na Danskem, Madžarskem in Švedskem, opažajo vse več okužb z listerijo. Čeprav strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število obolelih bistveno večje, je bilo v Sloveniji od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze, umrlo pa je 18 obolelih. Laboratorijske preiskave so od marca do junija letos prisotnost listerije zasledile v domači suhi klobasi MIM mesarstva, ki je bila naprodaj v Lidlu, v pršutu Pršutarne s Krasa z blagovno znamko Naše nam paše, ki so ga ponujali trije trgovci (Lidl, Jager in Celjske mesnine), pa tudi v dimljenem lososu podjetja Rival trade.V Lidlovem fileju tune, na primer, so našli tudi visoko vsebnost histamina, ki povzroča različne zdravstvene težave, predvsem črevesne in alergijske.

V hrani tudi steklo in kovine

Nadzor hrane pa pokaže prisotnost tudi številnih drugih snovi, ki bi ljudem lahko povzročile težave in poškodbe. Tako so maja v Sparovih trgovinah v posebni klobasi Mesnin Štajerske odkrili nedeklarirane jajčne beljakovine, ki so lahko vzrok alergijske reakcije. Kar nekaj je primerov, ko v hrani najdejo celo koščke gume, stekla, kovin ali drugih predmetov. V trgovskih verigah E. Leclerc in Lidl so tako marca prodajali sadne jogurte in skute s sadjem, v katerih so bili poleg sadja koščki mehke gume črne barve. V začetku leta je britanski dobavitelj v Slovenijo pripeljal granole z mandlji, v katerih so bili koščki stekla. Pred kratkim je bila zaradi vsebnosti kovinskih delcev s trga odpoklicana serija belgijskih čokoladnih pralinejev, koščke kovin pa so našli tudi v ovčjem siru Savak tulum peyniri. V lignjih posrednika Happy Day je bila ugotovljena presežena mejna vrednost rakotvornega kadmija, v žele bombonih Jelly mini cups podjetja Wenlan pa karagenan, ki je lahko nevaren zaradi možnosti zadušitve.