Izbrali nemško različico

Koritnik: Koronavirusna aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi tiste v karanteni

S.R.
13. 7. 2020, 11.36
Posodobljeno: 13. 7. 2020, 12.22
Deli članek:

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na današnji novinarski konferenci znova spregovoril o razvpiti aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tudi sam je pojasnil, kar že vemo, da se soočamo s ponovnim porastom števila primerov okužbe, zato so jih epidemiologi in zdravstveni delavci znova prosili za pomoč pri svojem delu. Znova je poudaril, da je edini namen aplikacije ta, da pove, ali je bila oseba v stiku z okužno osebo, ne pa sledenje uporabniku. 

Je pa Koritnik danes razodel, da bo aplikacija vendarle prostovoljna za vse, torej tudi tiste, ki jim je bila odrejena karantena. S tem želijo čim več državljanov vzpodbuditi, da si aplikacijo naložijo. Izbrali so sicer aplikacijo, ki so jo razvili v Nemčiji, za Slovenijo pa bo treba zgolj spremeniti grafično podobo, zagotoviti prevod in jo prilagoditi slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. Za mnenje in morebitne prilagoditve bodo prosili tudi informacijsko pooblaščenko, ki jo bodo s specifikacijami seznanili v naslednjih dneh.

Nemčija je po besedah Koritnika za razvoj te aplikacije porabila več milijonov evrov, Slovenijo pa bo prilagoditev stala največ 40 tisoč evrov, zaradi česar po zakonu ni treba izvesti javnega naročila, temveč zgolj evidenčno naročilo, kar pomeni, da mora naročnik pridobiti tri ponudbe. Kot smo sicer poročali včeraj, je bil razpis za prilagoditev te aplikacije že objavljen.

Koritnik je Slovencem sicer še položil na dušo, da glede na to, za kaj vse danes uporabljamo tehnologijo, ne vidi smisla, zakaj je ne bi uporabljali še v boju proti koronavirusu. Dejal je še, da je aplikacijo na podlagi odprtokodne rešitve uvedlo že deset evropskih držav, podobne prilagoditve kot Slovenija pa da pripravlja tudi Hrvaška.