Na delu epidemiologi

Nova okužba v domovih za starejše, do nadaljnjega odpovedani vsi obiski

S.R.
11. 7. 2020, 09.31
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 09.45
Deli članek:

V petek so okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi v Domu starejših Hrastnik.

Dom starejših Hrastnik
Dom starejših Hrastnik

Konec prejšnjega tedna se je med žarišči novega koronavirusa znašel Center starejših Pristan v Vipavi, kjer se je po podatkih, ki so bili na njihovem spletišču voljo včeraj, doslej potrdili 20 okužb, in sicer pri sedmih zaposlenih, dvanajstih stanovalcih in enemu zunanjemu sodelavcu. O vdoru virusa so včeraj poročali pe iz enega od slovenskih domov starejših. Okužbo so namreč potrdili pri zaposleni v Domu starejših Hrastnik. 

Kot so v domu zapisali v izjavi za javnost, so se takoj po prejemu informacije o okužbi povezali s pristojno epidemiologinjo in domskim zdravnikom ter določil osnovne ukrepe za organizacijo dela. Okuženo delavko so izločili iz delovnega procesa, pri vseh stanovalcih in delavcih pa bodo spremljali zdravstveno stanje, "da se bodo lahko v primeru poslabšanja pravočasno opravili testi na prisotnost virusa in pripravili naslednji ukrepi za zajezitev širjenja okužbe." Sporočili so še, da so do nadaljnjega prepovedani obiski in vse aktivnosti v Domu, stanovalci pa se bodo morali zadrževati v svojih sobah oziroma v svojem nadstropju.

Stanovalci naj bi vest o vdoru virusa in nuji po preventivni omejitvi gibanja sprejeli dobro, v domu tako upajo, da jim bo s "skupnim prizadevanjem, razumevanjem in sodelovanjem uspelo. Vsi stanovalci se trenutno počutijo dobro in ne kažejo znakov okužbe."