otočec

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na hrvaški obali je epidemiološka slika dobra, stroka bo še tesneje sodelovala

B.K./STA
10. 7. 2020, 17.48
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 18.05
Deli članek:

Na Otočcu sta se danes srečala premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. V pogovorih sta največ pozornosti namenila usklajenemu boju proti covidu-19 in zajezitvi širjenja novega koronavirusa.

Bobo
Janez Janša in Andrej Plenković

Delegaciji sta se na delovnem kosilu pogovarjali o epidemiološki situaciji v obeh državah. Govorili so o ukrepih, ki so že bili sprejeti in o načrtih za nove ukrepe. Delegaciji sta se dogovorili, da bosta ekipi epidemiologov imeli tesnejše vsakodnevne stike.

Plenković je izpostavil, da imajo obalne županije na Hrvaškem dobro epidemiološko sliko, zato se Slovenci, ki tja prihajajo množično, lahko počutijo varne. Hujša epidemiološka slika pa je v Zagrebu in Slavoniji.

Janša je izrazil zadovoljstvo s tem, da je hrvaška vlada sprejela strožje ukrepe na zunanjih mejah in poudaril, da po izkušnjah obeh držav med aktivnosti, pri katerih se virus najbolj širi, ne spada turizem. "Vsi se zavedamo, da lahko v tej situaciji in v tem času zgolj koordinirane akcije obrodijo sadove," je dodal.

Oba premierja sta omenila tudi aplikacijo za sledenje kontaktom, ki naj bi jo hrvaške oblasti pripravile kmalu.

Po poročanju Televizije Slovenija bo sicer Hrvaška, če noče zdrsniti na rdeči seznam, morala prepovedati javna zbiranja in zabave. Hrvaške zdravstvene oblasti so danes sicer že napovedale dodatne ukrepe, a prepovedi zbiranja še ni med njimi. Je pa vlada danes spet uvedla obvezno nošenje mask v gostinstvu in trgovinah.

Plenkovića je na obisku spremljala delegacija v kateri so bili še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba - direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić.

Slovensko delegacijo pa so poleg Janše sestavljali še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govorec Jelko Kacin in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Plenković je Slovenijo obiskal le nekaj dni po parlamentarnih volitvah na Hrvaškem, na katerih si je s prepričljivo zmago njegove HDZ zagotovil nov mandat na čelu hrvaške vlade.

Zaradi hrvaškega zavračanja uveljavitve arbitražne razsodbe so se odnosi med sosednjima državama ter partnerkama v EU in zvezi Nato v zadnjih letih ohladili. Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar. So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.