kaj se dogaja v stranki?

Vodstvo Desusa je grozilo predsednici pokrajinskega odbora

Mihael Korsika
9. 7. 2020, 08.22
Posodobljeno: 9. 7. 2020, 09.19
Deli članek:

Vplivni član Desusa Zlatko Ficko je zavrnil očitke predsednice stranke Aleksandre Pivec, da je bila nezaupnica, ki jo je v ponedeljek izglasoval pokrajinski odbora Desusa, vnaprej zrežirana. Ob tem je razkril, da je vodstvo stranke predsednici odbora zagrozilo, da jo bodo onemogočili tudi na poslovnem področju.

STA
Kdo plete zaroto? Predsednica Aleksandra Pivec ali aktivni člani v stranki?

Predsedujoči na ponedeljkovi seji ljubljanske pokrajinske organizacije Desus Zlatko Ficko, na kateri so član izrekli nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec, je v pogovoru za naš časopis kategorično zavrnil trditve Pivčeve, da je bila »zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana«.

»Seja ni bila zrežirana, temveč je bila odziv na početje vodstva stranke,« pravi Ficko, ki je bil po seji v ponedeljek zvečer deležen diskreditacij s strani medijskih portalov blizu največje vladne stranke SDS.

Grožnje vodstva stranke

Vodenje seje je po svojih besedah prevzel izključno zaradi groženj, ki jih je bila s strani strankinega vodstva eno uro pred začetkom seje deležna predsednica Pokrajinskega odbora Desus Ljubljana Breda Jesenko. »Grozili so, da jo bodo onemogočili tudi na poslovnem področju,« je pojasnil Ficko. Na naše vprašanje, kdo je grožnjo izrekel, pa je Ficko odgovoril, da tega na seji ni pojasnila niti Jesenkova. »Je pa vsem povedala, da ima tega dovolj in da njeno družinsko podjetje ne bo ujetnica vodstva,« je še dodal Ficko.

Bobo
Zlatko Ficko pravi, da je bila izglasovana nezaupnica spontani odziv članstva na to, da vodstvo stranke ne deluje v skladu s principi stranke.

Člani Vodstva stranke DeSUS, ki so bili prisotni na seji PO Ljubljana, odločno zavračajo trditve, o kakršnih koli grožnjah in ostro obsojajo laži, ki se pojavljajo po ponedeljkovi seji PO Ljubljana.

"Nihče iz vodstva stranke ni grozil Bredi Jesenko, očitno je to še eden v vrsti pritlehnih manevrov nekdanjega užaljenega direktorja SiDG Zlatka Ficka," so sporočili s sedeža stranke.

V koalicijski stranki Desus je dogajanje očitno zelo pestro, saj je Pivčeva pred tednom dni dejala, da je sama deležna groženj, ker je stranka pristopila k desnosredinski koaliciji. »V debatah in pogovorih ni bilo nikoli postavljeno vprašanje obstanka ali izstopa iz koalicije, temveč, kako uspešna je stranka pri izvajanju svojega programa. To je bistvo kritike in sprejetih sklepov. Vsa moja aktivnost na ljubljanskem pokrajinskem odboru je usmerjena v napore, da bi poenotili vodenje stranke v Ljubljani, saj v zadnjih 10, 15 letih nismo bili poenoteni,« je včeraj poudaril Ficko.

Po njegovi oceni je vzdušje nezadovoljstva v Desusu čutiti na vsakem koraku. »Ne samo v Ljubljani, ampak tudi v Celju, Novem mestu, Pomurju, delno Podravju in v južni Primorski. Govoriti, da je vzdušje pravo, ne drži. Če obstaja nezadovoljstvo in če obstajajo kritike, pa se mora nekdo zamisliti, ali dejansko uživa odkritSo podporo z imeni in priimki, pokrajinami in občinskimi odbori. Ali je prava rešitev zavajanje? Dokler bo tako, Desus ne bo pomemben igralec na političnem prizorišču,« še ugotavlja Ficko.

Stranka po besedah Ficka ni bila ustanovljena zato, da se ukvarja s kmetijstvom in ribištvom, temveč da predstavlja in zastopa interese upokojencev. »Zato sprašujem, koliko društev upokojencev ali domov za upokojence je do zdaj obiskala predsednica. V zvezi društev upokojencev so jo morali prositi, da je prišla predstavit predlog zakona o dolgotrajni oskrbi,« je kritičen Ficko, ki poudarja, da bi se morala stranka vrniti k svojim vrednotam.

Bobo
Tako se je Nina Stankovič (levo) veselila zmage Aleksandre Pivec (desno) na kongresu stranke Desus. Štiri mesece kasneje jo je Pivčeva odstavila, o njej pa so grdo začeli pisati mediji SDS.

»Tovarna laži«

Mediji blizu vladajoče stranke SDS, ki po novem na vse pretege branijo donedavne »sovražnike«, so za dogajanje na ponedeljkovi seji okrivili tudi nekdanjo generalno sekretarko Desusa Nino Stankovič. Slednja je veljala za veliko zaveznico Pivčeve, a jo je ta sredi meseca maja, štiri mesece po izvolitvi za predsednico Desusa, čez noč zamenjala. Stankovičevo so mediji SDS po seji napadli tudi na osebni ravni, saj naj bi po njihovih trditvah svet stranke Stankovičevo razrešil zaradi »njene nesposobnosti in intelektualne šibkosti«, zdaj pa naj bi »želela nasilno odstaviti novo predsednico stranke«.

»Ko sem prebrala članek, sem se pošteno nasmejala. Gre za tovarno laži, saj nič, popolnoma nič od zapisanega ne drži,« se je za naš časopis odzvala Stankovičeva. Ob tem je poudarila, da se je po odhodu z mesta generalne sekretarke Desusa odločila za umik iz politike, zato tudi vsakodnevno ne spremlja več dogajanja na političnem parketu.