Rumeni jopiči, ki se poskušajo s pomočjo medijev v lasti SDS in madžarskega kapitala predstavljati kot gibanje, ki je vzniknilo iz tal, za podporo vladi, imajo poleg neonacistov v svojih vrstah tudi nekatere lokalne politike.

Potem ko so portali Vladozlom, Mladina in Oštro razkrinkali nekatere neonaciste med njimi, ki so v preteklosti celo kandidirali na strankarskih listah SDS, so se rumeni jopiči sami od skrajnih ideologij ne prav prepričljivo distancirali. Poudarjajo, da so zgolj »navadni delavni ljudje«. A med njimi najdemo tudi predstavnike lokalnih političnih oblasti. Na zadnjem protestu v Ljubljani je bil v rumenem jopiču opažen tudi višji svetovalec za kulturo na Oddelku za družbene dejavnosti Mestne občine Celje (MOC) Vlado Kožel. Mož, ki skrbi za kulturni utrip mesta, saj na občini že vrsto let odloča o tem, kdo oziroma kateri projekt bo dobil denar iz javnih razpisov.

vlado kožel mo celje
Facebook
Višji svetovalec za kulturo na Oddelku za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje Vlado Kožel.

»Na njegovo delo to do zdaj ni imelo vpliva«

Na celjskega župana Bojana Šrota smo naslovili vprašanje, kako komentira Koželovo paradiranje v rumenem jopiču v družbi z nekaterimi razkrinkanimi skrajneži. »Z udeležbo našega sodelavca na shodu sicer nismo seznanjeni, res pa je, da ima vsak državljan Republike Slovenije pravico, da se svobodno izraža o politični usmerjenosti. Na njegovo delo to do zdaj ni imelo vpliva,« nam je odgovorila Alja Tihle Hren iz Službe za odnose z javnostmi in promocijo MOC. Tudi Kožela smo vprašali, iz kakšnega razloga se je udeležil protesta v Ljubljani. Pa tudi, ali se mu zdijo neonacisti primerna družba za izražanje svojih prepričanj, zahtev, sporočil. Odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli.

kožel vlado rumeni jopiči
facebook
Vlado Kožel med rumenimi jopiči v Ljubljani.