spoštovanje ukrepa

Slovenci in maske: v trgovini brez, odzval se ni nihče

P.K.
9. 7. 2020, 06.53
Posodobljeno: 9. 7. 2020, 07.48
Deli članek:

Izsledki tega, kar smo videli v Ljubljani, pristojnih najbrž ne bi ravno razveselili. Najbolj sta izstopala nepravilna namestitev zaščitne maske oziroma nakupovanje brez nje.

P.K.
Medtem, ko je čakal na ženo, je izrazil nestrinjanje s početjem nekaterih, ki nosijo masko samo nad ustnicami, ne pa tudi čez nos.

Po mnenju vlade je ukrep nošenja mask prispeval k boljšim rezultatom pri zajezitvi okužb, zato je na dan državnosti, ker se je število okužb povečevalo, potem ko smo lahko bili po preklicu epidemije v javnih zaprtih prostorih nekaj časa brez mask, spet uvedla obvezno nošenje obrazne zaščite.

Preverjali smo, kako državljani spoštujejo ta vladni ukrep. Odpravili smo se pred večji nakupovalni center na obrobju prestolnice in v manjšo trgovino v centru Ljubljane. Na naši prvi točki, pred nakupovalnim centrom, smo opazili, da so si maske, preden so vstopili, nadeli vsi. Nekateri so imeli tiste iz blaga, v glavnem pa je bilo mogoče opaziti maske za enkratno uporabo. Večina si je, preden je vstopila v objekt, tudi razkužila roke. Vtis je bil dober.

A ne za dolgo …

Hitro smo namreč opazili prvo težavo. Kar nekaj ljudi je masko nosilo tako, da so jo imeli pod nosom, kar seveda ni pravilna uporaba. Povezniti si jo moramo čez usta in nos, s tem, da jo pri nosu stisnemo, da se nam tesno prilega. To je za naš časnik komentiral eden od mimoidočih, gospod, ki se je z ženo odpravil v trgovino. Zmajeval je z glavo, ko je opazoval, kako imajo nekateri nameščeno zaščito na obrazu. »Če jo nosijo pod nosom, je tako, kot bi je ne imeli. Je skregano z logiko,« je dejal.

Dreamstime
Masko si moramo povezniti tudi čez nos, ne samo čez usta.

Ima sporočilo za mlajše generacije: »Mladi se te bolezni ne bojijo. Zanje ne predstavlja večjega tveganja, za veliko ostalih, sploh starejših, pa. Zato si želim, da bi mladi bolj spoštovali ukrepe. Gredo na žur, na katerem je precej ljudi, in se koronavirus širi med njimi in potem dalje. Naj bodo bolj pazljivi.« Malo ga moti tudi prepričanje mnogih, da je situacija okoli koronavirusa prenapihnjena. »Pravijo, da je manj resno, kot se zdi; da oblast vse skupaj potencira, zato da nas ima nekako v primežu, pod nadzorom. Ni res. Ves svet je prizadet zaradi covida-19. Zaupam stroki, zdravnikom, pristojnim, zato se tudi držim navodil,« je dodal. Kritiko je izrazil še do politikov in strank, ki jim pripadajo: »Naj politične stranke situacije ne izkoriščajo za nabiranje političnih točk.«

Opazil jih je

Tudi drugi gospod, ki smo ga po nakupovanju povprašali o mnenju, ni prav zadovoljen s tem, kar je videl v trgovini. Povedal nam je, da je opazil kar nekaj kršitev vladnega odloka: »Desetina vseh, ki sem jih videl, je imela maske nameščene nepravilno, samo čez usta. To je tako, kot da jih ne bi imeli.« Med njimi sicer niso bili prodajalci in drugi zaposleni, marveč potrošniki, je pojasnil.

P.K.
»Ena desetina vseh, ki sem jih videl, je imela nepravilno nameščeno masko," nam je povedal gospod.

Odpravili smo se še pred manjšo živilsko trgovino v eni od ljubljanskih četrti ter opazovali dogajanje tako pred trgovino kot v njej. Tu je bilo obnašanje bolj skrb vzbujajoče; dve prodajalki, ena od njiju je delala na oddelku za delikateso, sta uporabljali masko tako, da sta prekrili samo usta, ne pa tudi nosu. Na blagajni je plačevala gospa, ki maske sploh ni imela. Ko smo blagajničarja, ki je stal za plastičnim ščitom, vprašali, ali ga to ni motilo in zakaj je ni opozoril, da ni ravnala prav, je dejal, da pričakujejo, da bodo ljudje toliko vestni in odgovorni, da bodo spoštovali ukrepe. »Prepovedati, da je v trgovini, ji pa ne morem, kaj ne,« nam je velel.

»Saj prodajalci dostikrat koga opozorimo, naj ohranja razdaljo in si pravilno namesti masko, a so odzivi včasih tako burni, da smo raje tiho, da ni nepotrebnih izpadov. Sicer večina pravilno uporablja zaščito za obraz, se razkužuje, le pri ohranjanju fizične razdalje je morda manjši problem,« pravi.

Pozor, goljufija

Da gre obvezna uporaba mask marsikomu v nos, priča tudi spletni incident. V minulih dneh je na družbenih omrežjih nekdo objavil lažno kartico, na kateri je pisalo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) posledic, nastalih zaradi nošenja zaščitne maske, ne krije, kar je med ljudmi povzročilo precej vznemirjenja. Gre za nateg, nepravo informacijo. ZZZS nam je namreč včeraj potrdil, da oni niso avtorji te vsebine. »Kartica je izdelana nezakonito, njena vsebina pa je zavajajoča. Gre za dezinformacijo, zlorabo imena uradne institucije, zaradi česar dejanje obravnavamo kot sum storitve kaznivega dejanja,« so nam sporočili iz zavoda.

Facebook
Ta vsebina ne drži - gre za dezinformacijo, sporoča ZZZS.

Dejali so, da lahko takšno ravnanje razumemo tudi kot obliko nestrinjanja neke osebe z vladnim odlokom glede obveznosti nošenja zaščitnih mask. Poudarili so, da živimo v demokratični državi in je zato svobodno izražanje mnenja seveda pravica posameznika, »vendar ga mora izražati v svojem imenu in na zakonit način, ne pa da za to zlorabi ime tretje osebe ali uradne institucije, izdela lažno kartico in celo nezakonito zbira osebne podatke državljanov«, so še besede ZZZS.