Podprli milijonski projekt

V Ameriki iskan zločinec, v Ljubljani ugleden poslovnež

Ž.K.
8. 7. 2020, 19.30
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 19.40
Deli članek:

Nepremičninski projekt, ki že leta buri duhove, je včeraj prejel podporo Jankovićevih mestnih svetnikov in stroji bodo, kot kaže, kmalu zabrneli.

U.S. Department of State
Mihael Karner v Sloveniji ni bil obsojen.

Mihael Karner spada med najbolj razvpite poslovneže v Sloveniji. 27. decembra 2011 so njega in njegovo ženo Alenko v filmski akciji v prestižni vili pri avstrijskem smučišču Bad Kleinkirchheim aretirali pripadniki avstrijske specialne enote Cobra. Ameriške oblasti oziroma ameriška agencija za boj proti drogam so zanju izdale tiralico zaradi domnevne distribucije in uvažanja anabolnih steroidov ter pranja denarja. Njuno nelegalno pridobljeno premoženje se je takrat ocenjevalo na ogromnih 40 milijonov evrov, v lasti pa imata tudi luksuzno vilo v Ljubljani, prestižno brunarico v Avstriji, kjer so ju aretirali, vilo v hrvaški Opatiji ter seveda jahto.

Milijon za varščino

Po aretaciji so ju pridržali v avstrijskem zaporu, a je njunim odvetnikom uspelo doseči, da so ju po plačilu varščine v višini več kot milijon evrov izpustili, in mirno sta se lahko vrnila v Slovenijo, kjer je bila sprejeta interpretacija, da dejanja, za katera Karnerjeva obtožujejo, v Sloveniji v tistem času, med letoma 2000 in 2008, niso bila kazniva. Ameriške oblasti z leti nad tem, da bi Karnerjeva privedle pred obličje pravice, niso obupale in so za informacije o tem, kje sta, oziroma pomoč pri njunem prijetju razpisale celo milijonsko nagrado, ki sicer do zdaj ni obrodila sadov.

DEA
Tiralica ameriške agencije za boj proti drogam.

Milijonska investicija

Medtem ko Američani iščejo načine, kako bi ga spravili za zapahe, Mihael Karner v Sloveniji nemoteno posluje, čeprav so njegovo delovanje preiskovali tudi slovenski organi pregona, izvor njegovega premoženja pa je zanimal tudi finančno upravo Slovenije, saj naj bi uradni podatki kazali, da ne on ne njegova soproga med letoma 2000 in 2008 skorajda nista imela prihodkov. Kot je povedal pred leti za eno od komercialnih televizij, se ukvarja z gradbeništvom, trgovanjem z zdravili in turizmom. Eden izmed njegovih gradbenih projektov je naselje Urbana oaza, ki bo, kot kaže, zraslo na območju nekdanje tovarne Tovil v Ljubljani. Sto štirideset stanovanj bodo uradno skupaj gradila podjetja Urbana oaza, ki je v lasti Karnerja, Draco, ki je v lasti nekdanje veleposlanice v Rusiji in bivše žene že pokojnega novinarja Danila Slivnika, Ade Filip Slivnik, ter Interlock, ki je v lasti razvpitega Rajka Hrvatiča. Karner je investicijo pojasnil z zgodbo, da naj bi polovico zemljišča kupil že med letoma 2002 in 2004, in sicer da bi na njem postavil tovarno generičnih zdravil.

Mediaspeed
Partner Mihaela Karnerja je tudi razvpiti poslovnež Rajko Hrvatič.

V mestnem svetu brez preprek

Kljub številnim preprekam in neodobravanju projekta s strani lokalnega prebivalstva ter pripombam strank Levica in SDS je mestni svet z 21 glasovi za in 15 proti potrdil odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje nekdanje tovarne Tovil na Viču, kjer naj bi zrasla omenjena nova stanovanjska soseska. »Prepričan sem, da službe ZDA danes spremljajo to sejo, in zagotovo bodo zabeležile, kateri svetniki so tisti, ki bodo podprli Karnerjev projekt. Z mednarodno tiralico ZDA zahtevajo izročitev Karnerja, njegove žene in brata. Ker niste podprli našega predloga o umiku te sporne točke, boste v primeru sprejetja odloka vi tisti, ki boste nosili odgovornost za mednarodne diplomatske posledice,« je dejal svetnik SDS Gregor Slabe. Tudi Asta Vrečko (Levica) je dejala, da se jim investitorji zdijo problematični in »da gre občina na roko silno spornim podjetjem«.

Prostor, ne investitor

Podžupan Aleš Čerin, ki je zaradi odsotnosti župana Zorana Jankovića vodil sejo mestnega sveta, je dejal, da mesto ne dela prostorskega načrta za posameznega investitorja, ampak za urejanje prostora. »Nikjer ni zapisano, da bodo ti gospodje, o katerih ste govorili, dejansko tudi investitorji,« je dejal in dodal, da gre za slovenske državljane, ki v Sloveniji niso obsojeni.