14 v bolnišnicah

Takšni so podatki po dramatičnih torkovih opozorilih

G.G.
8. 7. 2020, 10.16
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 11.13
Deli članek:

Kakšno je stanje s tem zoprnim virusom, ki nam greni vsakdanja življenja? Znani so podatki za torek.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Tri okužbe z novim koronavirusom so potrdili v Ljubljani in Kopru. Dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Dravogradu, Rušah, Krškem in Šentjerneju, po eno pa v Kamniku, Novi Gorici, Vipavi, Piranu, Radovljici, Črenšovcih, Kočevju in v Zrečah.

V torek so opravili rekordno število testiranj, 1607, potrdili pa so 24 okužb z novim koronavirusom, enega več kot v ponedeljek. V bolnišnicah je zaradi te bolezni 14 bolnikov, nihče pa ne potrebuje oskrbe na intenzivnem oddelku. Nihče tudi ni umrl zaradi covida-19.

Podatka o tem, koliko je bilo lažno pozitivnih, dnevno ne sporočajo. Predstojnik inštituta za imunologijo Miroslav Petrovec je pred dnevi povedal, da je bilo ob testiranju prisotnosti virusa v brisu nosno-žrelne sluznice, v Sloveniji nekaj lažnih pozitivnih testov. Eni osebi je bila celo odrejena karantena.

S tem je Slovenija presegla število 10 okužb na dan v zadnjih 14 dni, gledano na 100 tisoč prebivalcev. To mejo je slovenska epidemiološka stroka postavila kot mejo "varnih držav". Ampak, kot je včeraj povedal naš glavni epidemiolog, doktor Mario Fafangel, to ni tako pomembno, bistveno je, kako države obvladujejo okužbe in preprečujejo njihovo širjenje.