spodbujanje sovraštva

Proti Janši zaradi proti-protestniških plakatov vložili ovadbo

R.T.
8. 7. 2020, 08.47
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 08.55
Deli članek:

Anonimni prijavitelji so proti Janezu Janši vložili kazensko ovadbo zaradi plakatov, ki po njihovem mnenju spodbujajo sovraštvo.

Bobo
Janez Janša

“Na levi strani plakata je prikazana skupina protestnikovm oblečenih v črno (s tem namigujejo na Antifa, protifašistično skupino), poleg je napis ‘GROZIJO, UNIČUJEJO …’, na desni strani plakata je množica ljudi s slovenskimi zastavami na Prešernovem trgu v Ljubljani, poleg je napis ‘MI GRADIMO, PRIDRUŽI SE SDS’”

Ti plakati, ki so jih prijavitelji opazili v Ljubljani in v Lavrici, prav tako pa ga ima Slovenska demokratska stranka nameščenega za naslovno fotografijo na svojem facebook profilu, so bili izdelani z namenom vzpodbujanja politične nestrpnosti, piše v prijavi. Plakat “namerno provocira državljane in državljanke RS, ki niso del Antifa in ne simpatizirajo z njihovimi razvpitimi ekstremnimi potezami. Peščica posameznikov, ki naj bi pripadala slovenski Antifa nikakor ne odraža volje celotne skupine ljudi, ki so mirno izražali svoje nestrinjanje z vlado. S tem sporočlnost plakata povzroča nestrpnost in razpihuje sovraštvo, ki temelji na političnem ali drugem prepričanju,” so prijavitelji zapisali v prijavi. “Da bi bila mera polna, je bil oglas postavljen tik pred državnim praznikom, na dan državnosti, kar je bilo z namenom še dodatno vzburiti čustva in strasti.”

Prijavitelji menijo, da “Janez Janša, predsednik vlade RS in hkrati predsednik stranke SDS zlorablja svoj uradni položaj z namenom, da z jumbo plakatom namerno žali človeško dostojanstvo miroljubnih protestnikov ter seje med prebivalstvo razdor, nestrpnost in strah. /.../ Ljudje na protestih ne rušijo, ampak na neagresiven in dostojanstven način izražajo svoje nestrinjanje z vlado in politiko - zato sta napisa, s svojo sporočilnostjo in slikovno simboliko sporna in pomenita izkrivljanje dejanskega stanja,” so še zapisali v prijavi.