Nova resničnost

"Naučili smo se nositi kondome, zdaj se moramo naučiti nositi še maske"

L.K., G. G.
7. 7. 2020, 11.30
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 11.55
Deli članek:

Kot smo se morali prilagoditi epidemiji virusa HIV v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, se moramo zdaj epidemiji novega koronavirusa.

Profimedia
Zaščitne maske so postale del naših življenj.

Vnovični razmah novega koronavirusa je botroval določenim novim ukrepom. Trenutno se širi predvsem med mlajšim prebivalstvom, pri katerem, tako Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, ni veliko dejavnikov za resen potek bolezni. Število hospitalizacij in smrti pa bi lahko narasli, če se virus razširi med starejše, kot se to že dogaja v Srbiji in Severni Makedoniji.

Trenutna kapaciteta testiranj je 1500 na dan. Po Rozmanovih besedah jo do jeseni želijo povečati za tisoč.

Poskrbeti moramo za ranljive

STA
Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman

Kot je poudaril, so še posebej ranljive institucije, kjer se zbira večje število ljudi. Zato je pozval mlajše, ki prihajajo v stik z ranljivo skupino, da so še posebej previdni. Opaža sicer, da mladi ne upoštevajo priporočil. »Naša dolžnost je, da poskrbimo za ranljive, da se ne brigamo samo zase,« je poudaril Rozman in dodal, da manj kot bo okužb med ranljivimi, manj bo smrti.

Okužba je sicer že našla v prvi dom za starejše občane, zato je pozval k čim hitrejšemu testiranju in evakuaciji prvih primerov, da se lahko dom pripravi na potencialni izbruh. S tem v zvezi je dejal še, da bodo v bolnišnice odhajali oboleli, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, ki je v domovih ne morejo nuditi. V primeru blažjega razvoja bolezni bodo sicer prebolevali doma. In če bo sodelovanje zgledno, se lahko takšna mini epidemija v domu za starejše občane izteče v od treh do štirih tednih, sicer se lahko vleče dlje. 

Kot je strnil: narediti moramo vse, da okužba ne najde poti v dom; če pa že, je treba okužbo hitro pogasiti, kot je dejal. Še enkrat je zavrnil mnenja, da bi morali vse okužene hospitalizirati, saj da z izsiljevanjem ne bomo izkoreninili okužb. Tu pa je tudi dejstvo, da postelj preprosto ni dovolj.

Za konec je poudaril, da tako kot smo se morali prilagoditi epidemiji virusa HIV v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, se moramo zdaj epidemiji novega koronavirusa. »Naučili smo se nositi kondome, zdaj se moramo naučiti nositi še maske,« je dejal.