Slovenija

Anketa: bi si namestili »korona aplikacijo«?

Si.R.
7. 7. 2020, 10.56
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 12.32
Deli članek:

Vlada je v predlog četrtega protikoronskega zakona vgradila pravno podlago za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije, katere namen je obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami v karanteni. Bi si jo bili pripravljeni namestiti prostovoljno?

Profimedia
Poročila o gibanju uporabnikov bodo na voljo v 131 državah, razvidni pa bodo trendi "povečanega ali zmanjšanega" obiska na lokacijah, kot so parki in trgovine.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. "Ti si bodo morali aplikacijo obvezno namestiti," je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Določbe o aplikaciji so v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi, je pojasnil.

KRITIČNI TUDI V PRAVNI SLUŽBI DZ

V zakonodajnopravni službi DZ so do določb glede mobilne aplikacije kritični. "Predlagana zasnova mobilne aplikacije temelji na napačnem izhodišču, da ne gre za obdelavo osebnih podatkov," je dejala pravnica državnega zbora in pojasnila, da aplikacija, kljub temu da je anonimna, temelji na obdelavi osebnih podatkov tistih oseb, za katere bo uporaba obvezna. Opozicija si je sicer prizadevala črtati aplikacijo iz zakona,a ji to ni uspelo, zato napoveduje ustavno presojo.

Kaj pa vi menite o aplikaciji? Se vam zdi smiselna, bi si jo namestili prostovoljno?

Rezultate ankete bomo objavili v sobotni izdaji Novice Svet24 PLUS.