Kdor išče, ta najde

V ponedeljek več testov in več okuženih

G.G.
7. 7. 2020, 10.11
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 14.44
Deli članek:

V ponedeljek vedno testirajo več oseb kot med vikendom, zato tudi najdejo več okuženih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V nedeljo so opravili 530 testiranj in zaznali 16 okužb s koronavirusom, v ponedeljek pa so testirali 1325 oseb in med njimi je bilo 23 oseb pozitivnih. Glede na število testiranih, je torej ponedeljek »boljši« od nedelje. Od okuženih so v ponedeljek dve osebi sprejeli v bolnišnico, eno so odpustili, tako da se jih zdaj tam zdravi 12. Zaradi bolezni covid-19 ni nikogar na intenzivnem oddelku, nihče ni zaradi tega virusa umrl.

V ponedeljek so pet novih okužb z novim koronavirusom potrdili v Cerknici, štiri pa v Mariboru. Po dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Postojni in Ilirski Bistrici, po eno pa v občinah Dravograd, Mengeš, Medvode, Ribnica, Trbovlje, Podvelka, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko.

Okužen je tudi oskrbovanec v postojnski enoti Doma na Krasu, je na današnji novinarski konferenci sporočil predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Po njegovih besedah gre za manjši dom z 11 osebami, epidemiološko poizvedovanje pa da še ni končano. Radio Slovenija je medtem poročal, da so okužbo potrdili pri eni od stanovalk in eni od zaposlenih doma.

Fafangel je še izpostavil, da v Sloveniji narašča število primerov, ki se širijo lokalno in niso več povezani z vnesenimi primeri. Od 23. junija so karanteno odredili 637 osebam, ki so imele tvegane stike z okuženimi osebami. Pri 33 osebah v karanteni so nato naknadno tudi potrdili okužbo, a je bil prenos virusa zaradi omejitve stikov prekinjen, je pojasnil epidemiolog.