Virus vdrl v center starejših v Vipavi, okuženih devet oseb

"Če je to ušlo ven in če se ne bo dalo ugotoviti, kje je vir okužbe, potem bo dosti težje in bodo verjetno tudi nujni bolj restriktivni ukrepi"

S.R./STA
5. 7. 2020, 08.15
Posodobljeno: 5. 7. 2020, 13.09
Deli članek:

Število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v zadnjih dneh nezadržno raste, pri čemer se je zgodilo tudi tisto, česar so se epidemiologi in zdravstvena stroka najbolj bali. Virus je namreč našel pot v dom starejših.

Center starejših Pristan Vipava
Center starejših Pristan Vipava

Iz Centra starejših Pristan v Vipavi so namreč danes sporočili, da je dom do nadaljnjega zaprt za vse obiskovalce. Razlog? Vdor virusa. Do današnje 8. ure zjutraj so okužbo potrdili pri petih zaposlenih in štirih varovancih.

V centru so že sprejeli vse dodatne ukrepe za zajezitev prenosa okužbe, ob tem pa sodelujejo tudi z epidemiologom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugimi strokovnjaki, še sporočajo. Po navedbah direktorja centra Martina Kopatina vir okužbe zaenkrat še ni znan, poroča portal MMC. Dodajajo, da so enega od okuženih varovancev že premestili na infekcijsko kliniko, druge naj bi tja premestili danes. Začeli so tudi izvajati načrt, pripravljen za situacijo, s katero se soočajo trenutno. 

Pojav večjega števila okuženih v domu starejših v Vipavi je presenetil župana Občine Vipava Gorana Kodeljo. "Mi smo bili ena tistih občin, ki je ves čas uspevala skozi prvi val epidemije ostajati brez okuženih primerov," je spomnil v današnji izjavi. Po podatkih NIJZ so pri občanih Vipave prvi primer okužbe z novim koronavirusom namreč potrdili v petek, v soboto so potrdili še štiri, skupno je bilo do vključno sobote med prebivalci občine pet potrjeno okuženih. 

Kako naprej?

Tudi župan Kodelja je povedal, da vir okužbe v centru starejših še ni znan in da epidemiologi to še ugotavljajo. "Ko bo to znano, se bo lažje odločati, v katero smer in na kakšen način se z morebitnimi dodatnimi ukrepi lotiti zajezitve virusa. Mislim, da bomo morali počakati do jutri, potem pa naprej," je dejal. 

Če bo potrebno, bodo v občini ponovno angažirali štab civilne zaščite, ki je v času razglašene epidemije po županovih besedah dobro deloval. "Upam, da bi uspeli virus zajeziti znotraj doma starejših občanov. Potem bi bilo vse lažje. Če je to ušlo ven in če se ne bo dalo ugotoviti, kje je vir okužbe, potem bo dosti težje in bodo verjetno tudi nujni bolj restriktivni ukrepi," je dejal Kodelja. 

Pozval je vse, ne le občane občine, v kateri je župan, da s preventivnim ravnanjem prispevajo k preprečevanju širjenja virusa. "Gre za najbolj elementarne ukrepe, kot so fizična distanca, higiena rok in nošenje mask v zaprtih prostorih. Strokovnjaki pravijo, da so to trije ukrepi, ki najbolj preprečujejo, da bi se virus širil. Apeliram na vse, da se ne združujejo v večjem številu, kot je dovoljeno. Ker vsi preventivni ukrepi vseh nas ne bodo imeli učinka, če en del populacije tega ne upošteva in z neprimernim obnašanjem pospešuje širjenje virusa," je še dejal župan. 

Okužbe v domovih za starejše

Po razglasitvi konca epidemije konec maja letos v Sloveniji je vdor novega koronavirusa v center starejših v Vipavi prvi vdor tega virusa v enega od domov starejših. V času epidemije so se z večjimi izbruhi okužbe spopadali v domovih za starejše v Šmarju pri Jelšah, Ljutomeru in v Metliki. 

Po podatkih spletnega portala sledilnik.org je bil zadnji primer okužbe na območju občine Šmarje pri Jelšah potrjen 29. aprila, to je pred 67 dnevi, na območju občine Metlika pa 19. maja. V občini Ljutomer so sicer ponovno pojavljanje okužb zabeležili 22. junija, trenutno je v občini en aktiven primer.

V Sloveniji so v petek sicer izvedli 1456 testiranj, potrjenih pa je bilo 30 novih primerov okužbe. V soboto so jih ob 716 testih potrdili 21. Direktor NIJZ Milan Krek je za TV Slovenija včeraj dejal, da kljub porastu številk še ni potrebe po vnovični razglasitvi epidemije. Zatrdil je, da bolnišnice, druge zdravstvene strukture in epidemiologi položaj še vedno "zelo dobro" obvladujejo, poroča STA.