Dejan Babosek

FOTO: To je slovenski režiser, ki je ozmerjal častno četo

R.T.
4. 7. 2020, 14.25
Posodobljeno: 4. 7. 2020, 14.29
Deli članek:

Opravičil se je vsem osebno prizadetim.

Mediaspeed
Dejan Babosek

Režiser partizanskega filma Preboj Dejan Babosek je na državni proslavi ob dnevu državnosti vojake in gardiste Slovenske vojske zmerjal z izdajalci, je prvi poročal portal Nova24TV. Pred dnevi smo poročali, da je Sindikat vojakov Slovenija zaradi žaljivk že ovadil enega od protestnikov.

Babosek se je v zapisu, ki ga objavljamo spodaj, »opravičil osebno prizadetim« »Nisem imel namena žaliti ali poniževati posameznikov, ampak je pri tem šlo za politični akt protesta proti instituciji – državi in njenim atributom ter smeri, kamor gre država,« je zapisal uvodoma ter proti koncu še: »Moj namen ni nikoli bil protestirati proti Slovenski vojski ali žaliti pripadnike častne čete, kakor je to sedaj v nekaterih medijih razumljeno, moje besede so letele na širšo družbeno situacijo.«

Zapis objavljamo v celoti: 

»Uvodoma bi se opravičil vsem osebno prizadetim. Nisem imel namena žaliti ali poniževati posameznikov, ampak je pri tem šlo za politični akt protesta proti instituciji – državi in njenim atributom ter smeri, kamor gre država.

Za popolno razumevanje dane situacije je potrebno najprej osvetliti okoliščine v katerih se je Slovenija znašla ob nastopu nove vlade. Naenkrat je postalo raznorazno blatenje, grožnje po medijih in socialnih omrežjih, zaničevanje drugače mislečih, norma za katero nihče več ne odgovarja. Zmerjanje novinark s prostitutkami, političnih nasprotnikov, kulturnikov, novinarjev, Aleksandra Čeferina, Ivana Galeta, protestnikov, evropskih poslancev, tujih medijev, tujih evropskih funkcionarjev in nenazadnje z zmerjanjem vseh Slovencev v stilu »Narod je glup«

Maske so padle, ko je izbruhnila afera o nabavi zaščitne opreme in so se 24.aprila 2020 pričeli protivladni protesti proti korupciji, fašistoizaciji družbe, nestrpnosti v družbi, poniževanju drugače mislečih, razprodaji narave v katere so so vključile desetine raznih civilnih iniciativ in trajajo že 10 tednov. Takoj se je pričelo izvajanje represije preko policije. Kaznivo je postalo lepljenje protestnih tačk na Trgu Republike, pisanje s kredo, izražanje mnenj z raznimi parolami, ki nisu pogodu predsedniku vlade. Trg so pričele obkrožati ograje, ki jih je bilo s tedna v teden vedno več, dokler ni bil cel Trg republike blokiran. Miroljubne protestnike, ki so brali Ustavo so policijski specialci odnašali s trga. Po ulicah mesta so se pričele legitimacije mimoidočih zaradi morebitne nevarnosti, da bodo nekoč morda storili kaznivo dejanje. Policija je pričela klicati ljudi na dom, ker so jih prepoznali na protestu, zasliševati in jim zagrozili s kaznimi, za katere se zavzema predsednik vlade, ko piše generalnemu državnemu tožilcu.

Vse to je eskaliralo 24. 6. 2020 na dan proslave ob dnevu Državnosti na Kongresnem trgu, ki so ga z ograjami ogradili v radiju pol kilometra od prizorišča, na vse točke pa postavili skoraj 500 pripadnikov specialnih enot. Kaj takega se v 29 letih samostojnosti ni zgodilo na nobeni državni proslavi. Za piko na i, pa se na miroljubni alternativni proslavi na Prešernovem trgu pojavijo rumeni jopiči, podporniki vlade z neonacisti v svojih vrstah, stegovanjem roke v pozdrav »Sieg Heil« V taki energiji se je povorka nekaj tisoč protestnikov sprehodila iz Prešernovega trga, po mestnih ulicah, se ustavila ob predsedstvu, pri Drami in končala pri Križankah. Cel čas so se po mestu vzklikale razne parole, lopovi, gotovi, izdajalci in podobno, ko se je zgodila situacija pred Dramo s častno četo Slovenske vojske. Na tem mestu se postavlja ključno in pomembno vprašanje, zakaj organizator proslave pri vsej ograjenosti mesta, ni vojske zapeljal v notranjost ograjenega dela, kjer je bilo izjemno veliko prostora, temveč so jih pustili na ulici 50 m pred zaščitnimi ograjami v času vrhunca protesta, da so morali peš marširati mimo miroljubnih, a glasnih protestnikov, kar je zelo neprimeren odnos organizatorja do častne čete. V tem pohodu so se znova slišale parole izdajalci, ki so letele na slovensko vlado in ne na pripadnike častne čete, ki so marširali mimo protestnikov. Moj namen ni nikoli bil protestirati proti Slovenski vojski ali žaliti pripadnike častne čete, kakor je to sedaj v nekaterih medijih razumljeno, moje besede so letele na širšo družbeno situacijo.

Jaz sem vaš najmanjši problem, danes glodate mene, jutri boste sebe.«