Zaostrovanje ukrepov

Za dokaz, da niste bili v tretji državi, dovolj kakršenkoli račun. Naslednja stopnja je zaprtje meja

L.K.
3. 7. 2020, 13.06
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 16.10
Deli članek:

Pristojni spremljajo epidemiološko situacijo tako doma kot v tujini. Tako je vlada odločila, da bo vročanje odločb o karanteni odslej potekalo že na meji, z zelenega seznama varnih držav pa sto bile črtane Češka, Hrvaška in Francija.

Profimedia
Policija bo na mejnih prehodih vzpostavila večje število vstopnih kolon.

Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs je v zvezi s predrugačenim seznamom spomnil na novinarsko konferenco izpred nekaj dni, ko je dejal, da odpustkov ne bo.

Določili mejne prehode

Spregovoril je tudi o »izigravanjih«, kot je dejal. Bodisi slovenski državljani bodisi delavci iz tretjih držav, ki ne povedo po pravici, od kje prihajajo, so botrovali odločitvi o dodatnem zaostrovanju pri vročanju karantenskih odločb.

Dotaknil se je tudi prehajanja držav med seznami. Če državljani držav, ki so do nedavnega še bile na zelenem seznamu, skušajo vstopiti v Slovenijo, potem ko so jih uvrstili na rumenega in ne sodijo med katero od izjem, jim bo odrejena karantena. Če pa bodo lahko dokazali, da imajo rezervacijo nastanitve v Sloveniji, opravljeno v času, ko je njihova država še bila na zelenem seznamu, ter rezultat testa na covid-19, ki ni starejši od 36 ur, jim v karanteno ne bo treba.

O novem režimu je dejal, da se število mejnih prehodov se ne znižuje. Določili so tiste, na katerih lahko tisti, ki vedo, da jih čaka karantena, vstopijo v državo, na drugih zanje vstop ne bo mogoč. Na meji s Hrvaško so to prehodi Gruškovje, Obrežje, Metlika, Jelšane. Na meji z Madžarsko Pince, takšen status bo dobilo tudi Letališče Jožeta Pučnika. Naštete mejne prehode bodo morali uporabiti tudi tisti prišleki iz tretjih držav, ki so le v tranzitu.

Vsem tistim, ki ne morejo izkazati, da niso bili v tretji državi, denimo z računom za parkirnino, kosilo ali čim podobnim, bodo mejni policisti odredili karanteno (izjava lastnika apartmaja ne zadostuje). Taki bodo napoteni na enega od naštetih mejnih prehodov. Kar je potrebno upoštevati pri izbiri vstopa v državo.

Organizirane bodo posadke pooblaščenih s strani min za zdravje, ki bodo na kraju pisale in vročale odločbe, je pojasnil Hojs, policija pa bo na mejnih prehodih vzpostavila večje število vstopnih kolon. Prejemniki odločb bodo napoteni na parkirišče za mejnim blokom, kjer bodo na vročitev počakali v svojem vozilu. Če tak prejemnik ne bo uspel zagotoviti prostora za prestajanje karantene v Sloveniji, ga bodo na meji zavrnili.

Novi režim bo, tako Hojs, botroval še večji gneči na mejnih prehodov. Je pa dodal, da je policistov za čim boljši pretok dovolj.

Nič več z zamudo

Dejal je še, da nadzor karantenskih odločb še vedno izvaja inšpektorat za zdravje; zdaj bo drugače le, da odločbe ne bodo več prihajale z zamudo. 

Kaj je naslednja stopnja? Zaprtje meja, je vse tiste, ki bi hoteli izigravati ob vstopu v državo, posvaril Hojs.