Padavine

VIDEO: Še posebej hudo na Celjskem: meteorna voda zalivala prostore bolnišnice, v dveh urah je zapadlo 52,6 milimetrov dežja

J.P.
3. 7. 2020, 10.40
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 10.59
Deli članek:

Krajevne plohe in nevihte, ki so se ponekod pojavljale že včeraj dopoldne, so se nadaljevale tudi v noč.

Bobo
Sredi dneva bo dež oslabel in popoldne večinoma ponehal, ponekod se bo delno razjasnilo.

Sledilo je oblačno jutro z dežjem, ponekod tudi z nevihtami. Padavine bodo popoldne in zvečer marsikje tudi ponehale, ponekod se bo delno zjasnilo.

Na ulici Kozjanskega odreda v Štorah je meteorna voda zalila objekt. Vodo iz objekta pa so prečrpali štorski prostovoljni gasilci. V Ložnici pri Žalcu je zaradi močnega naliva meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ložnica so s pomočjo protipoplavnih vreč preusmerili tok vode in tako preprečili zalitje hiše.

Najslabša situacija je v dializnem centru

Padavine so ponoči kar nekaj težav povzročile na Celjskem. Med drugim je zaradi močnega naliva meteorna voda skozi streho zalivala prostore celjske bolnišnice. Posredovali so celjski prostovoljni gasilci, ki so zasilno prekrili območje puščanja in prečrpali vodo iz objekta, piše na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje. Kot so danes za STA povedali v celjski bolnišnici, je poleg vdorov v osrednjo bolnišnično stavbo prišlo do vdora vode še v stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja na mestu, kjer se gradi podzemni povezovalni hodnik med stavbo in preostalo bolnišnico. Bolnišničnih oddelkov zaradi vdora vode niso praznili ali prestavljali. Situacija je trenutno najslabša v dializnem centru, kjer so ustrezno reorganizirali delo, so še pojasnili v bolnišnici.

Nestabilnost šibkih vetrov

Oglasili so se tudi v Agenciji RS za okolje (Arso). Pojasnili so, da so v zadnjih 24 urah močnejši nalivi nastajali zaradi nestabilnosti in šibkih vetrov, saj da v zgornjem delo ozračja piha zahodni, v spodnjem pa vzhodni veter. 

Danes bodo najvišje dnevne temperature od 19 do 25, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

Postregli so tudi z nekaj podatki: v Celju je v dveh urah zapadlo 52,6 milimetrov dežja, v Breginju 41,4 milimetra v eni uri, v Novi Gorici v enakem časovnem obdobju 39 milimetrov in v Osilnici 32,9 milimetra v 20 minutah.

Kako kaže

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, drugod večinoma sončno z nekaj plitke kopaste oblačnosti. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 19, najvišje dnevne od 23 do 27, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in znova bolj vroče.