Kot je pojasnil za STA, se primeri novih okužb v Moravški dolini pojavljajo eksponentno, zato so želeli glede na izkušnje iz prvega vala epidemije ukrepati takoj. V zadnjem tednu so v Moravčah po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili trije primeri okužb, kar je glede na število prebivalcev več kot v Ljubljani.

"V prvem valu smo imeli dva primera. Takoj smo ukrepali, uvedli malo strožje ukrepe in tako vso epidemijo ostali na tej številki," je dejal Balažic. Izkušnja iz prvega vala je zanj dokaz, da se splača na začetku ukrepati bolj poostreno, potem pa ukrepe sproščati ali stopnjevati glede na stanje. Glavni cilj odredbe je po županovih besedah ohranjanje zdravja ljudi.

Balažic je glede včerajšnjega poročanja medijev, ki ga je opisal kot lov na senzacije, danes pojasnil, da ni niti zaprl »Občine Moravče niti odredil karantene. Občina Moravče ostaja odprta, individualno karanteno pa odrejajo za to pristojni organi.« Dejal je, da je zgolj odredil nošenje mask v vseh zaprtih prostorih,uporabo razkužil ter prepovedal javno zbiranje oziroma odredil upoštevanje varnostnih ukrepov in razdalje med ljudmi. Odredil je sicer fizično zaprtje Občine, dostop pa omogočil le pod posebnimi pogoji. Dodal je še, da pa je dovolil »delovanje lokalov na zunanjih terasah.« Ukrepi so po njegovih besedah posledica tega, ker se je občina v teh dneh po okuženosti na število prebivalstva znašla v slovenskem vrhu.

Odzivi prebivalcev na odredbo so po njegovi oceni mešani. "Po eni strani niso navdušeni, ker to pomeni omejevanje svoboščin in običajnega življenja, po drugi strani pa se mi zdi, da velika večina razume, da je to nujno, saj tako delujemo samozaščitno," je povedal.

O prepovedi maš je moravški župnik Kancijan Čižman povedal, da pogovori o tem še potekajo in da sta se z županom na to temo že srečala. Strinjala sta se, da je skrb za zdravje na prvem mestu, da pa bi maše ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov in v skladu z navodili Slovenske škofovske konference vendarle lahko potekale.

Balažic je prepričan, da so župani dolžni ukrepati v primeru, ko se kakšno žarišče pojavi na območju posamezne občine. Župani morajo po njegovih besedah poznati situacijo na lokalni ravni, zato se tudi lažje odzovejo na dogajanje na terenu. Odredbo je sprejel na podlagi 65. člena zakona o lokalni samoupravi ter 41. in 45. člena statuta Občine Moravče.

Kacin županove poteze na današnji vladni novinarski konferenci ni jasno komentiral. Povedal pa je, da želi vlada z današnjimi potezami zajeziti vnos virusa iz tujine ter da pričakujejo, da bodo ti ukrepi obrodili sadove in posameznim županom ne bo treba ukrepati. "A če se na njihovem ozemlju res dogajajo taka druženja, razumemo skrb ljudi," je še dodal Kacin.