ODPOVEDI

Koliko manj otrok bo letovalo letos?

Mojca Vtič / Štajerski tednik
3. 7. 2020, 06.51
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 08.48
Deli članek:

Skrbi glede nevarnosti okužbe s koronavirusom, ki je za skupine večja, pestijo tudi organizatorje letovanj za otroke. Zveza prijateljev mladine Idrija se je že odločila, da letovanj ne bo organizirala, ZPM Velenje bo otroke peljala v Savudrijo, in ne v Poreč, letovanja v Punatu, ki deluje pod okriljem mariborskega združenja Rdečega križa, pa letos ne bo.

Igor N.
Število otrok, ki bodo letos lahko letovali, bo odvisno od epidemiološke slike.

Stiska organizatorjev letovanj, ki so v prvi vrsti namenjena otrokom in mladostnikom iz socialnega roba družbe, je še toliko močnejša, saj opažajo, da je zanimanja za to obliko počitnikovanja še več kot po navadi. »Območna združenja RK Slovenije so pred nekaj tedni začela zbirati prijave za letošnja letovanja in v zelo kratkem času smo jih prejeli več kot 1500,« so povedali v vseslovenski humanitarni organizaciji. Ne eni strani torej večje število otrok, ki bi želeli letovati, na drugi omejene možnosti nastanitev. »Letos letovanj v Punatu na hrvaškem otoku Krk, kjer deluje letovišče pod okriljem RKS Maribor, ne bo.« Zato je želja, da bi omogočili čim več otrokom morsko dogodivščino vsaj v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič, še močnejša. Prva skupina otrok se je na letovanje odpravila že v začetku junija.

»Za izvajanje letovanj smo na osnovi priporočil za preprečevanje širjenja covida-19 pripravili poseben protokol, kjer so upoštevana vsa higienska priporočila NIJZ.« Poleg splošnih higienskih priporočil upoštevajo tudi nastanitvene. »Po priporočilu NIJZ lahko v večposteljnih sobah bivajo družine in skupine, ki skupaj potujejo. Otroci pa v primeru, da na avtobusu ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje, nosijo masko.«

Letujejo lahko le zdravi otroci in spremljevalci brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal, kot so nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj, in ki v zadnjih 14 dneh niso bili v stiku z osebo, ki je imela znake covida-19. »Podobno kot pretekla leta tudi letos potrebe, predvsem po brezplačnih letovanjih otrok iz manj spodbudnih okolij, močno presegajo naše zmožnosti. Čeprav bi se v naših letoviških kapacitetah v kakšnem terminu še našlo kakšno mesto, zmanjka sredstev za kritje stroškov letovanja, zato ob tej priložnosti vabimo podjetja in posameznike, da podprejo naša prizadevanja za letovanje otrok.« Lani so počitniško doživetje omogočili 3000 otrokom.

Namesto v Poreč tokrat v Savudrijo

Tudi v Zvezi prijateljev mladine Slovenije si prizadevajo, da bi aktivno preživete počitnice omogočili čim večjemu številu otrok. Število bo odvisno tudi od epidemiološke slike. »V ZPM Velenje so se odločili, da bodo vse otroke peljali le v eno letovišče, in sicer v Savudrijo, saj je v tem letovišču več prostora. Ocenili so, da bodo lažje zagotavljali distanco med otroki in da ne bo prihajalo do mešanja večjega števila otrok z različnih območij Slovenije.«

Kot omenjeno pa je že znano, da je letovanje odpovedala ZPM Idrija. »Za zdaj drugih informacij o odpovedih letovanj nimamo. Zelo težko pa zdaj ocenimo, koliko otrok bo zato ostalo doma.« Lani so poletno dogodivščino omogočili 11.838 otrokom, od tega tretjini otrok povsem brezplačno.