iskalna akcija

FOTO: Na območju Kastelca in Socerba od ranega jutra iskali pogrešano deklico, ki nikoli ni obstajala?

S.R./STA
2. 7. 2020, 13.12
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 15.46
Deli članek:

Med drugim je bil aktiviran tudi policijski helikopter, iskalni akciji so se pridružili še italijanski organi, a Primorski dnevnik zdaj poroča, da je bil informacija o deklici neresnična.

PU Koper
Iskalna akcija na Obali.

Policisti so na območju Kastelca okoli 6.20 prijeli ilegalna prebežnika, pri čemer se je nekaj oseb razbežalo po gozdu. Pozneje je policija prijela še štiri prebežnike, ena deklica pa je zbežala s kraja, za njo pa je stekla iskalna akcija. Po prvih podatkih gre pri prebežnikih za državljane Pakistana in Indije, pogrešana deklica pa je indijska državljanka, je povedal predstavnik Policijske uprave Koper Jure Griljc.

PU Koper
Iskalna akcija na Obali.

Na območju, ki je blizu meje z Italijo, je od jutra potekala iskalna akcija z več policisti, pri njej pa so sodelovali tudi posebna policijska enota, vodniki službenih psov in dron, aktivirali pa so tudi policijski helikopter. Iskalni akciji so se tekom dopoldneva pridružili tudi italijanski organi, med drugim z reševalno službo, ki prav tako uporablja helikopter, je dodal Griljc. 

Arhiv
Iskalna akcija na Obali.

Časnik Primorski dnevnik je najprej poročal, da vse kaže, da se je deklica prestrašila policijskih psov in jo ucvrla. Obstajala pa naj bi tudi "manj verodostojna" različica, po kateri naj bi ji starša sama rekla, naj zbeži proti Trstu. A se je iskalna akcija ob 14. uri zaključila, saj se je izkazalo, da šestletna deklica ni obstajala. Po navedbah časnika kaže, da so si zgodbico izmislil sami migranti, pri čemer naj bi deklico eden med njimi točno opisal, ji določil ime in jo kot njen brat celo sam iskal skupaj s policisti. Časnik sicer poudarja, da so te informacije zgolj plod govoric. Primorske novice medtem poročajo, da očividec, ki je skupino migrantov prvi opazil, deklice med njimi ni videl. O izginuli deklici naj bi povedal le njen oče, ne pa tudi ostali tujci, še poročajo. Da je bila novica o pobeglem otroku lažna, so potrdili tudi policisti, ki so pojasnili, da se je iskalna akcija ob 13.30 uri zato zaključila. Pojasnili so še, da jim je o dekletu "povedal" eden od prebežnikov, in sicer državljan Pakistana. Dejal jim je, da je izgubil sestro, ki da je stara šest let, a so pozneje ob pomoči prevajalca ugotovili, da je informacija lažna.

Območje nad Kraškim robom med Črnim Kalom, Kastelcem in Socerbom migranti pogosto uporabljajo za ilegalni prehod meje z Italijo, saj gre za pretežno gozdnato območje s številnimi, pogosto nemarkiranimi in zaraščenimi stezami.