Skript in žična ograja

SDS hitro pozabila na stare grehe novih koalicijskih partnerk

Mihael Korsika
2. 7. 2020, 19.27
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 21.00
Deli članek:

Po oblikovanju nove vladne koalicije SDS, SMC, NSi in Desus so v največji vladni stranki SDS pozabili na domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne ograje, v katero je bila leta 2015 vpletena SMC, in domnevne nepravilnosti pri delu ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec v okviru projekta Skript. SDS je Pivčevo zaradi očitkov najprej ostro napadla, nato pa so čez noč pozabili na projekt Skript, zdaj pa Pivčeva na vse pretege hvali predsednika vlade in SDS Janeza Janšo.

Matej Klarič
Podjetje Minis, ki je dobavilo ograjo, je imelo nekaj časa enak naslov kot lokalni odbor SMC.
»Tako korektnega odnosa v smislu enakopravnosti in enakovrednosti pri soodločanju iz preteklosti ne pomnim,« je predsednica stranke Desus in ministrica za kmetijstvo v oddaji Odkrito nacionalne televizije komentirala odnos predsednika vlade in SDS Janeza Janše do nje.

Organizacija Transparency International (TI) Slovenia je lani opozorila na sporen nakup zaščitne ograje za južno mejo iz leta 2015, ki jo je izvedel zavod za blagovne rezerve. Po treh letih je namreč organizacija prek informacijske pooblaščenke in upravnega sodišča vendarle pridobila dokumentacijo, povezano z nakazili podjetju Minis za nakup ograje.

TI Slovenia je po temeljiti analizi pridobljene dokumentacije posumila, da je pogodba neskladna z zakonom o javnih financah in z zakonom o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015. Pogodba s podjetjem Minis določa predplačila v višini 860.832 evrov oziroma 70 odstotkov celotne vrednosti pogodbe, čeprav bi po navedbah TI Slovenia moral zavod za predplačilo pridobiti soglasje finančnega ministrstva, a je slednje zatrdilo, da soglasje ni bilo potrebno.

Transparency International Slovenia je po preučitvi dokumentacije sicer tožilstvu naznanilo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja direktorja zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška

Odgovornost ministra Počivalška

Nakup je bil izveden v času vlade Mira Cerarja (SMC), ko je gospodarsko ministrstvo, pod katero spada zavod za blagovne rezerve, že vodil aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je lani jeseni prevzel tudi vodenje Stranke modernega centra. Pri celotni zgodbi pa v oči pade tudi dejstvo, da je imelo podjetje Minis sedež družbe nekaj časa prijavljeno na istem naslovu kot lokalna pisarna SMC.

Tedanji direktor zavoda za blagovne rezerve Zakrajšek je vse očitke zavrnil. Tedanji predsednik SMC Miro Cerar pa je po izbruhu afere pojasnil, da je moral leta 2015, ko je bila Slovenija soočena z izjemno velikim valom migrantov, kot predsednik vlade sprejeti odločitev, da zavaruje ljudi in premoženje. Zato so na vladi sprejeli odločitev za postavitev ograje. »To je bila naloga, ki sem jo naložil ministrom. Kdo je sprejemal katere odločitve – to so bile ministrske odločitve,« je dodal. Za del teh odločitev je bil po njegovih besedah pristojen gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Sašo Švigelj
Aleksandra Pivec je Desus prevzela v začetku letošnjega leta.

Pozabljeni projekt Skript

Da so se pogovori o novi vladni koaliciji začeli že konec novembra lani, nakazuje dejstvo, da je tedanja največja opozicijska stranka SDS čez noč prenehala napadati kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec zaradi domnevnih nepravilnosti v okviru projekta Skript, s katerim se ukvarja Nacionalni preiskovalni urad.

Na zahtevo SDS sta se zaradi očitkov Pivčevi sestala parlamentarna odbora za gospodarstvo in kmetijstvo, ki sta predlagala nadaljevanje podrobne preiskave nepravilnosti. Počivalškovo ministrstvo je že lani pred polletjem pripravilo začasno revizijsko poročilo gospodarskega ministrstva, ki je pokazalo nepravilnosti. Od takrat je preteklo dobro leto, vendar ministrstvo za gospodarstvo še vedno ni pripravilo končne revizije. V začasnem poročilu ministrstva je omenjena tudi Pivčeva, ki je za projekt dobila 35 tisoč evrov bruto. Revizorji so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela, in so celo podvomili v njeno avtorsko delo, kar je Pivčeva zanikala.

Poslanec takratne opozicijske SDS Franc Breznik je sicer ocenil, da je treba raziskati vse morebitne nepravilnosti, a je kar nekaj anonimnih pisem glede dela Pivčeve dobil, ko je postalo znano, da se bo ministrica potegovala za predsednico Desusa.

Verjetno se je prvič v zgodovini slovenskega parlamentarizma zgodilo, da bi poslanec opozicije, ki izkoristi vsako priložnost za napad na koalicijo in koalicijske poslance, namigoval, da je v ozadju očitkov o domnevnih nepravilnostih ministra ali ministrice dejansko boj za predsedniško mesto v koalicijski stranki.

Policija še preiskuje

Policija sicer nepravilnosti še preiskuje. »Lahko potrdimo le, da vodimo predkazenski postopek, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo. Osumljenih je več oseb, njihov status pa se lahko do končne kvalifikacije kaznivega dejanja tudi spremeni, kar pa bo pokazala nadaljnja preiskava,« so nam sporočili iz generalne policijske uprave.