gabrijel škof

Odstopil je šef Slovenskega državnega holdinga

B.K./STA
1. 7. 2020, 16.55
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 16.59
Deli članek:

Gabrijel Škof je danes odstopil z mesta predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Kot so sporočili iz družbe, se je za to odločil iz osebnih razlogov. Vodenje holdinga bo v četrtek začasno prevzel član nadzornega sveta Igor Kržan.

Bobo
Gabrijel Škof

Gabrijel Škof je bil na čelu SDH od 1. oktobra lani, ko je na položaju zamenjal takrat začasnega prvega može holdinga Igorja Kržana. Ta je vajeti SDH začasno prevzel aprila lani, ko je z mesta predsednice uprave odstopila Lidija Glavina.

Škof je ob odhodu dejal, da SDH zapušča v stabilnem položaju in z dobrimi rezultati ter ob izpolnitvi vseh ciljev upravljanja. "Verjamem, da bo uprava pod vodstvom Igorja Kržana nadaljevala začrtano delo in da ima institucija dobre strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešnost upravljanja, za kar pa je nujno ob uveljavitvi dopolnitev zakona o Slovenskem odškodninskem skladu zagotoviti tudi ustrezne vire financiranja za poslovanje ter izplačevanje odškodnin po različnih zakonih," je poudaril.
Nadzorni svet SDH, ki ga vodi Karmen Dietner, je sprejel Škofovo odstopno izjavo in se mu zahvalil za dosedanje delo. "V času njegovega vodenja družbe je uprava skupaj z zaposlenimi preverila in optimizirala procese dela, izpeljala reorganizacijo in preobrazila družbo za večjo podporo strateškim usmeritvam in ciljem uspešnega in kakovostnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države v prihodnje ter drugih nalog po različnih zakonih," so v sporočilu za javnost po današnji seji nadzornega sveta zapisali v SDH.

Nadzorniki so pozvali nominacijsko komisijo k postopku popolnitve uprave, v kateri sta sicer še člana Boštjan Koler in Boris Medica. Kržan bo SDH vodil do imenovanja novega predsednika uprave z enoletnim mandatom. Od četrtkovega nastopa mandata mu funkcija člana nadzornega sveta SDH miruje.

Doslej so poleg Kržana SDH vodili Matej Pirc, Marko Jazbec, Glavina in Škof. Omenjeni štirje so imeli poln mandat na čelu družbe, a ga do konca ni izpeljal nihče.

SDH je lani ustvaril 2,2 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo in 16,6 milijona evrov čiste izgube. Ocene poslovanja kažejo, da bo čista dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja družb v lasti države in SDH za lani znašala 6,8 odstotka ter da bo presegla ciljno in predlansko vrednost v višini 6,2 odstotka.

Šircelj ćže išče nova nadzornika, omenjata se Prebil in Simič

Nadzorni svet SDH se je sicer danes sestal na zadnji seji pred potekom petletnega mandata dveh članov - Duška Kosa in Dajmana Beliča. Obema mandat poteče 17. julija. Poleg omenjenih Dietnerjeve, Kržana, Beliča in Kosa je sicer v nadzornem svetu še Janez Vipotnik, ki mu mandat poteče decembra 2022. Dietnerjeva ima mandat do decembra 2023, Kržan pa do junija 2022.

Ministrstvo za finance že išče kandidate za nova nadzornika, ki ju bo moral na koncu potrditi DZ. Po neuradnih informacijah časnika Delo naj bi finančni minister Andrej Šircelj za nadzornika SDH vladi predlagal Andreja Prebila in davčnega svetovalca Ivana Simiča.