Vleče se »agonija, ki ima dolgo brado«

Spregovoril tudi Počivalšek: o odstopu ne razmišlja, vztrajal bo naprej

S.R.
1. 7. 2020, 15.42
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 16.03
Deli članek:

V današnji izjavi za javnost je svoje poglede na preiskavo in včerajšnje dogajanje strnil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Bobo
Počivalšek je pojasnil, da ima misli že usmerjene naprej.

Zdravko Počivalšek, ki so ga med včerajšnjimi hišnimi preiskavami tudi začasno pridržali, dogajanja pa pozneje ni komentiral, je danes vendarle stopil pred novinarje. Že pred tem je venomer poudarjal, da si želi čimprejšnje in strokovne preiskave nabave zaščitne opreme.

V današnji izjavi za javnost je znova pojasnil, da pričakuje hitro in konstruktivno preiskavo. Odstopiti ne namerava, po lastnih besedah pa ima popolno podporo premierja Janeza Janše in svoje stranke SMC.

Uvodoma je poudaril, da ga včerajšnja preiskava ni presenetila, saj je bila logična posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij v javnosti. Tudi danes, kot ves čas do zdaj, je pojasnil, da je bil cilj te vlade zagotoviti dovolj zaščitne opreme, kljub težkim in izrednim razmeram pa da so delovali zakonito in transparentno. »Verjamem, da bodo to ugotovili tudi v preiskavi,« je še poudaril

Sicer pa je pojasnil, da do preiskave ni brezbrižen, saj se zaveda, da morajo pristojne inštitucije opraviti svoje delo. 

Ni bilo enostavno

Dejal je, da je bil v včerajšnjem postopku, ko je bil pridržan z čas preiskave in ne priprt, kot so po njegovih besedah poročali nekateri mediji, kooperativen ter da je od jutra do večera sodeloval s preiskovalci in jim predložil vse dokaze, kar lahko pričakujejo tudi v prihodnje. Dodal je, da je šlo za povsem običajen postopek, ki pa vseeno ni enostaven, saj to ni nekaj takega, česar bi bili on, njegovi sovaščani in zaposleni na ministrstvu vajeni. Misli ima zdaj usmerjene naprej, da bi preiskava potekala temeljito, konstruktivno in predvsem hitro. »Agonija, ki ima dolgo brado,« se bo po njegovih besedah nadaljevala vse do trenutka, ko bodo pristojne inštitucije predstavile svoje ugotovitve. Ob tem je še poudaril, da ne gre pozabiti, da v Sloveniji velja načelo nedolžnosti do pravnomočne obsodbe.

Ne bo se opravičeval

Počivalšek je sicer povedal, da smo priča »maličenju« objektivnih podatkov, s čimer so njihove napore med pandemijo pred javnostjo povsem razvrednotili. Konstrukt, tako Počivalšek, je bil zgrajen v korist nekaterih političnih skupin in nima nobene koristi za slovensko državo, še najmanj v času, ko se soočamo z eno najtežjih gospodarskih situacij. V tem hkrati najde voljo za nadaljevanje svoje ministrske poti. »Svojih odločitev ne bom opravičeval, jih bom pa zagovarjal kadar koli in kjer koli,« je še poudaril ter dodal, da odstopiti ne namerava 

Včerajšnjega odstopa ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ni želel komentirati, saj, kot je pojasnil, je bil včeraj v poziciji, ko zadeve ni uspel spremljati, z njo pa se tudi danes ni imel časa ukvarjati. »Zato vem premalo, da bi lahko dal dokončno oceno,« je še dejal in nad odstopom izrazil obžalovanje, saj da je z ministrom v tem času dobro sodeloval.