Ne samo na rešilcih, zgodilo se je tudi drugje

»Rad bi videl 'junaka', ki je zbral pogum in prerezal gume na rešilcih«

P.K.
2. 7. 2020, 06.51
Deli članek:

Jutro je razkrilo, da se je nekdo znesel nad več vozili podjetja, ki se med drugim ukvarja tudi z reševalnimi prevozi. Kaj je bil namen tega dejanja? Je šlo morda za sporočilo politiki, ki vodi zdravstvo na način, s katerim ljudje niso zadovoljni?

Medigros
Ne samo finančne, tudi moralno škodo so doživeli.

Neljubi dogodek se je verjetno zgodil z nedelje na ponedeljek med 20. in 7. uro, torej ponoči.

»V nedeljo zvečer, ko se je naše zadnje vozilo vrnilo s terena, dežurali smo na neki prireditvi in tam zagotavljali zdravstveno ekipo, je bilo namreč z rešilci, parkiranimi pred našimi prostori na Zaloški cesti v Ljubljani, še vse dobro,« je povedal Igor Hočevar, ustanovitelj in direktor firme Medigros, zasebnega zavoda za zdravstvene storitve, ki med drugim opravlja reševalne prevoze in zagotavlja zdravstveno varstvo oziroma dežurstvo na prireditvah.

Kot je pojasnil, je poškodovanih šest vozil. Ta so imela prerezano po eno pnevmatiko, vsa sprednjo desno. »Spravili so se nad vsa naša reševalna vozila, ki so bili parkirana na sicer zavarovanem, ograjenem mestu. Bi rekel, da gre za vandalizem, kar se mi res zdi nizkotno,« razočaran poroča Hočevar in dodaja, da ne verjame, da je šlo za »kaj več«, ampak za »objestnost, ki jo bom oklical za zavržno dejanje«.

Facebook
Kar šestim reševalnim vozilom iz voznega parka podjetja Medigros so predrli pnevmatike.

Niso bili edini

Predstavi nam širšo sliko. Zaradi prerezanih gum so imeli v ponedeljek nekaj nevšečnosti, saj so načrtovali prevoze nekaterih pacientov na posege ali preglede in bi se jim lahko zgodilo, da jih ne bi mogli pravočasno pripeljati na cilj, kar pomeni, da bi lahko pacientom izostale predvidene zdravstvene aktivnosti, na katere so morda čakali tudi po več mesecev. »Na srečo smo imeli na voljo še eno vozilo, drugo smo pripravili zelo hitro, pa tudi za ostala smo poskrbeli, saj smo nemudoma aktivirali vulkanizerje, da smo bili spet normalno operativni. Naš posel in s tem ljudje, ki nas potrebujejo, ne smejo trpeti,« poudarja naš sogovornik iz Medigrosa.

O ozadju

V zdravstveno in tudi drugače napetem času bi bilo mogoče tako dejanje razumeti tudi kot sporočilo, uperjeno v tiste, ki krmilijo zdravstvo, v oblast. A Hočevar meni, da najbrž ne gre za kaj takega, ampak kar za vandalizem. »Nekaj komentarjev pod zapisom na facebooku, v katerem sem poročal o incidentu z gumami, je sicer šlo v smeri, da je s predrtjem pnevmatik nekdo hotel nekaj povedati. Omenjali so, da bi lahko bilo povod naše sodelovanje z ne prav učinkovitim in skorumpiranim zdravstvom. Ne vem.«

Facebook
Tako je Igor Hočevar evidentiral jutranji prizor ..

Naj se mu oglasi

Da o tem, kar se je zgodilo njegovemu podjetju, poroča na družbenih omrežjih, se je odločil zato, da bi ljudje videli, kaj se dogaja. »Bil sem besen in sem napisal, da bi rad videl 'junaka', ki je zbral pogum in prerezal gume na šestih reševalnih vozilih. Tudi z vami, mediji, zdaj govorim, ker je prav, da se take reči vedo. Pa tudi tistemu, ki je to storil, sem hotel prek facebook objave poročiti, naj pride k meni, da ga peljem v gostilno, pa se usedeva in v miru pomeniva, zakaj je bilo to treba narediti. Upam, da on ali kdo od njegovih nikoli ne bo potreboval našega posredovanja, saj bo šele potem videl, kaj pomeni potrebovati pomoč nas, ki se trudimo, delamo v zdravstvu. Takrat mu rezanje gum ne bo padlo na pamet.«

Ob robu pogovora pravi, da je bilo zanje obdobje med epidemijo težko, saj niso mogli normalno obratovati, tako da so utrpeli precej gospodarske škode. Zato jih je ta dogodek še toliko bolj potrl. Morda ne tako finančno, čeprav jim okoli 2000 evrov, kolikor je za zdaj ocenjena škoda, predstavlja kar nekaj denarja, ampak bolj z moralnega vidika.

Je to storilec?

Hočevar je povedal še, da so dogodek prijavili na policiji, ki je že sprožila preiskavo. »Možje v modrem so opravili ogled in nabirko informacij. Ko smo bili skupaj, so omenili, da v tej noči najbrž nismo bili edini, ki smo doživeli nekaj takega.«  

In res nam s Policijske uprave Ljubljana sporočijo, da so v zadnjih dneh, vse od 26. junija, ko je prišlo do prvega množičnega poškodovanja pnevmatik, na 46 vozilih v centru Ljubljane, prejeli še več prijav. »V ponedeljek smo bili čez dan obveščeni o še več poškodovanih pnevmatikah na območju Most in Viča. Pri preiskovanju teh kaznivih dejanj so policisti na območju Viča izsledili 26-letnega osumljenca, državljana Ukrajine,« je dejala policija. Kaj več o motivu, pa tudi, ali je ista oseba odgovorna za vsa poškodovanja gum v zadnjem tednu, tudi tista na rešilcih, še ni znano.