Razočarani

V združenju policijskih šefov to Hojsovo izjavo ostro zavrnili, nad njo so globoko razočarani

A.S./STA
1. 7. 2020, 12.32
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 12.39
Deli članek:

V Združenju policijskih šefov Slovenije so ostro zavrnili in obsodili torkove izjave notranjega ministra Aleša Hojsa ob njegovem odstopu. V odzivu so jih označili kot neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe, izrečene na škodo vseh zaposlenih v policiji.

STA
Ministrove izjave so že obsodili v obeh policijskih sindikatih in Društvu kriminalistov Slovenije.

V Združenju policijskih šefov Slovenije so spomnili, da je minister Hojs v petek na proslavi ob dnevu policije javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost vseh slovenskih policistov, med katere spadajo tudi vsi kriminalisti. Ravno zaradi tega so z resno zaskrbljenostjo v medijih zasledili, da je minister v svojih izjavah ob odstopu dejal, da "del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji, zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu".

Pričakujejo opravičilo

Kot so zapisali, jih je zmotila tudi ministrova izjava, da kljub korenitim kadrovskim menjavam v policiji ocenjuje, "da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem," da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti niso omogočale učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.

V združenju to izjavo ostro zavračajo in so nad njo globoko razočarani. Od ministra pričakujejo opravičilo za izrečene neutemeljene očitke, ki škoduje vsem zaposlenim v slovenski policiji.

Pri tem so poudarili, da je policija v zadnjih letih naredila velike premike pri krepitvi profesionalnosti zaposlenih, pri dvigu etičnih standardov in pri krepitvi osebnostne in organizacijske integritete. Uspešnost teh pristopov potrjujejo tudi javnomnenjske raziskave, ki kažejo na visok ugled policije v javnosti. "Javno mnenje torej ne potrjuje subjektivnih in do neke mere, do naših članov in policistov, žaljivih izjav ministra v odstopu," so opozorili.

V združenju policijskih šefov se zavedajo, kje je meja med politiko in strokovnostjo. Zagotavljajo, da svoje delo opravljajo profesionalno in odgovorno do državljanov in institucij v družbi, profesionalno ravnanje in odgovornost za izrečeno ali storjeno pa upravičeno pričakujejo predvsem od tistih, ki nadzirajo ali usmerjajo njihovo delo.

Policijski vodje bodo ne glede na neupravičene očitke in napade svoje delo še naprej opravljali odgovorno, politično neodvisno, zakonito in strokovno, z visokimi moralnimi in etičnimi načeli, takšno delo pa bodo omogočali tudi policistom, so poudarili.

Spomnimo:

Hojs je odločitev o svojem odstopu in odstopu generalnega direktorja policije Antona Travnerja sporočil na torkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu stanju okužb z novim koronavirusom. Ob tem je v luči torkovih hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z zaščitno opremo nekaj kritičnih besed namenil tudi delu policije.

Ministrove izjave so že obsodili v obeh policijskih sindikatih in Društvu kriminalistov Slovenije.