Najbolj problematični gostinski lokali

Bojana Beović: Možnost za okužbo je v hrvaški vasici manjša kot v večjem mestu v Sloveniji

A.S.
1. 7. 2020, 12.07
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 12.58
Deli članek:

Vodja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je mnenja, da so podatki, da novi koronavirus slabi, na trhlih temeljih.

STA
Bojana Beović: "Podatki o tem, da virus slabi, so na trhlih temeljih, na to ne gre računati".

Beovićeva o maskah: "Dokler je bilo nošenje zaščitnih mask priporočeno, se ljudje tega niso držali. Če so obvezne, se to veliko bolj upošteva".

Krivulji vseh primerov potrjenih okužb in uvoženih primerov se postopno razmikata, v Sloveniji tako ne predstavljajo težave več le uvoženi primeri, temveč tudi sekundarni, je povedala Bojana Beović na današnji tiskovni konferenci. "Imamo tudi več primerov, pri katerih izvor okužbe ni znan, kar nas še bolj skrbi". Število dnevno potrjenih primerov okužb se bliža številu 15, kar je po mnenju epidemiologinje lahko že znak za alarm: "Podatki o tem, da virus slabi, so na trhlih temeljih, na to ne gre računati".

"Drugi val ne bo kar nastal, ampak bomo k temu, da se bo razvil in kako bo obsežen, pripomogli sami. Tako da je nastanek in obseg drugega vala neposredno v naših rokah".

Najbolj problematični so gostinski lokali. "Gostinci imajo navodila, ki bi se jih morali držati, kot so razmaki med mizami, a se tega ne držijo. Tako je tudi pri množičnih druženjih," je izpostavila Beovićeva.

Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam?

Trenutno podobno situacijo kot v začetku leta Italija predstavlja Balkan, zato Beovićevo skrbi, da bi bila zapora mej prepozna. Hkrati pa je na vprašanje, kako varno je potovanje k južnim sosedom, odgovorila, da je to odvisno od lokacije, kamor se slovenski državljani odpravljajo: "Če gredo v neko vasico, kjer bodo sami in s svojo družino, je možnost za okužbo majhna, manjša kot v večjem mestu v Sloveniji".

Uvoženih okužb s Hrvaške imamo v Sloveniji trenutno malo (donedavno so zabeležili tri take primere), še vedno pa se pojavljajo dileme, ali bi morala Slovenija južno sosedo kljub temu uvrstiti na rumeni seznam, tja bi glede na število okuženih na 100.000 prebivalcev sodila. "Uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam bi bila po slovenskih merilih upravičena, vendar to pomeni, da k nam ne bi mogli priti hrvaški turisti. Hodijo v planinske kraje, kjer ni gneče in je možnost za širjenje okužb manjša, zato je treba v obzir vzeti širšo sliko," je povedala Beovićeva, ki se sicer ne strinja z dvojnimi merili glede obravnave Hrvaške.