Do 500 udeležencev

Ta teden še prosto, dogodke od ponedeljka naprej pa bo že treba prijavljati

S.R.
1. 7. 2020, 11.44
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 12.25
Deli članek:

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje protokol prijave in izdaje soglasij v primeru dogodkov z do 500 udeleženci še usklajujejo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nekoliko slabša epidemiološka situacije se je iz ponedeljka, ko so večji delež 15 novih primerov okužbe predstavljali mariborski zdravniki, se je nadaljevala tudi v torek. Ob 1399 testih so včeraj potrdili 13 novih okužb. Vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin je zato danes znova opomnil na spremembo odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih mestih. Na javnih krajih je namreč dovoljeno le še zbiranje do 50 oseb, še to v primeru, ko je mogoče zagotoviti minimalno varnostno razdaljo. Obstajajo tudi izjeme, ko bo dovoljeno tudi zbiranje do 500 ljudi, a bo za izvedbo takih dogodkov potrebno soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kacin je sicer znova poudaril, da so še vedno prepovedana vsa zbiranja v diskotekah in nočnih klubih. 

Več pojasnil o priporočilih NIJZ in protokolu za pridobivanje soglasij je pojasnila predstojnica Območne enote NIJZ v Novem mestu Bonia Miljavac. A tudi ne veliko več.

Isti principi

Dejala je, da glede principov, ki se jih je treba držati, ni razlike. Večje kot je število ljudi, večja je možnost za prenos okužbe, saj obstaja tudi več možnosti, da se v gneči nahaja okužena oseba, je pojasnila, zato velja pravilo, naj ljudje, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, na dogodkih ohranjajo razdaljo 1,5 metra. Varnostno razdaljo je treba upoštevati pri sedežnem redu, pri vhodih in izhodih, kar naj se označi s talnimi oznakami. Na dogodkih morajo biti na boljo tudi razkužila. V kolikor potekajo v zaprtih prostorih, je tudi obvezna uporaba zaščitnih mask. Miljavačeva je dodala, da imajo prednost dogodki na prostem. 

Organizatorji bi morali tudi vnaprej določiti poti oziroma smeri gibanja, povabljenim na prireditve pa bi morali po možnosti zagotoviti ločena vhod in izhod. Miljavačeva je še poudarila, da je zelo pomembno, da se prireditev ne udeležujejo osebe s kakršnimi koli znaki nalezljive bolezni. Kot je pojasnila, so znaki okužbe s covidom-19 lahko tudi prikriti. Tako ne gre samo za splošne znake okužbe dihal, temveč so lahko med njimi tudi driska, splošna utrujenost in pa seveda povišana telesna temperatura. 

Na voljo bo spletni obrazec

Glede soglasja NIJZ v primeru večjih dogodkov Miljavačeva ni vedela povedati veliko. Pojasnila je, da za dogodke, ki so bili načrtovani za ta teden, NIJZ soglasja ne bo izdajal, vse dogodke od ponedeljka naprej pa bo treba prijaviti. Protokol prijave in izdaje soglasij še usklajujejo, na voljo pa bo spletni obrazec, a se bo po navedbah Miljavačeve mogoče prijaviti tudi na "klasičen" način. Za več pojasnil in priporočil je Miljavačeva državljane napotila na spletišče NIJZ, ob tem pa dodala, da bodo obrazci na voljo v naslednjih dneh.