Po odstopu

V policijskem sindikatu in v Društvu kriminalistov od Hojsa pričakujejo opravičilo: neargumentirane obsodbe izrekel na škodo vseh zaposlenih

A.S./STA
1. 7. 2020, 07.03
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 07.25
Deli članek:

V Policijskem sindikatu Slovenije so v luči zavarovanja pravic zaposlenih najostreje zavrnili "neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe" ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki jih je po oceni sindikata ob odstopu izrekel na škodo vseh zaposlenih. V sindikatu zato pričakujejo, da se bo minister v odstopu opravičil vsem policistom. Tudi v Društvu kriminalistov Slovenije od ministra pričakujejo opravičilo za izrečene "žaljivke in obdolžitve", ko jih je "ozmerjal z nizkotnimi, popolnoma nedokazanimi konstrukti".

Bobo
Fotografija je simbolična.

Hojs je odločitev o svojem odstopu in odstopu generalnega direktorja policije Antona Travnerja sporočil na včerajšnji  novinarski konferenci, sicer namenjeni aktualnemu stanju o covidu-19. Ob tem je v luči današnjih hišnih preiskav glede domnevno spornih poslov z zaščitno opremo nekaj kritičnih besed namenil tudi delu policije.

Na spletni strani sindikata so povzeli nekaj njegovih izjav, med drugim, da "del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu" ter da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti niso omogočale učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.

Ob tem so v sindikatu poudarili, da jim kot socialnemu partnerju, ki je odgovoren za varovanje pravic zaposlenih, niti minister za notranje zadeve niti generalni direktor policije nista nikoli omenila, da se srečujeta s kakršnimi koli omrežji, ki bi lahko kakor koli vplivale na opravljanje dela policistov in pravice zaposlenih.

Navedene izjave se sindikatu zdijo toliko bolj nenavadne, ker je pred zgolj štirimi dnevi v okviru proslave ob dnevu policije v Tacnu prav Hojs javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost vseh slovenskih policistov, med katere spadajo tudi vsi kriminalisti, so spomnili.

Policisti so po navedbah sindikata strokovni, samostojni in neodvisni pri izvrševanju svojega poslanstva do ljudi, to je varovanja njihovih življenj, premoženja in zagotavljanja njihove varnosti.

"Prav policisti smo namreč tisti javni uslužbenci, nad katerimi največ različnih institucij izvaja različne oblike in načine nadzora, ki praviloma (pre)večkrat in pretirano posega v človekove pravice policistk in policistov in jih zaradi (pre)visokih standardov na področju etike in morale tudi neupravičeno najostreje sankcionira, s tem pa povzroča neposredno škodo policistkam in policistom ter njihovim družinam," so še zapisali.

V Sindikatu policistov Slovenije za odziv niso bili dosegljivi.

Opravičilo pričakujejo tudi v Društvu kriminalistov

Predsednik društva kriminalistov Slovenije Slavko Koroš je v odzivu navedel, da v društvu sicer že dlje časa z ogorčenjem in zaskrbljenostjo spremljajo izjave in napade določenih politikov na policijo, predvsem pa na kriminalistično policijo in na določene kriminaliste. "Napadi, žalitve in obdolžitve so dobile še posebno dimenzijo v izjavah ministra Hojsa pri navajanju razlogov za njegov odstop," je dodal.

Kot navaja, se kriminalisti nikoli niso ukvarjali z vprašanjem, kdo bo notranji minister in iz katere politične opcije prihaja. "Edina želja je, da lahko zakonito in brez političnih intrig preiskujemo kazniva dejanja, ne glede na status osumljencev," je izpostavil.

Zato so v društvu nedavno tudi ponudili strokovni dialog z novim generalnim direktorjem policije, ki da je po definiciji politično nastavljena oseba. "Ob tem ne iščemo nikakršnih privilegijev, temveč strokovni mir in podporo vodstva policije in MNZ. Ob tem tudi pričakujemo, da bomo za ažurnost ter uspešnost in strokovnost pohvaljeni in s tem še dodatno motivirani, ne pa, da smo deležni diskreditacij," so navedli.

Dodali so, da so zanje pred zakonom vsi enaki. "Zavedamo se svojega poklica in poslanstva in ga bomo z vso odgovornostjo izvajali še naprej," napovedujejo kriminalisti.

Hojsove ugotovitve, da gre za udbovsko-partijske kadre po 30 letih samostojne države, ko je policija kadrovsko popolnoma prenovljena, ocenjujejo kot nizkotne, popolnoma nedokazane konstrukte. Prav tako navedbe, da so včerajšenje hišne preiskave o nabavi medicinske opreme v epidemiji politično motivirane, da kriminalistična policija ne sledi pričakovanju državljanov pri preganjanju organiziranega kriminala; da ščiti določene, po drugi strani pa v spregi z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki ji politično niso po godu. "Skratka smo nekakšno pokvarjeno podganje gnezdo starih udbašev in politikantov," po mnenju društva izhaja iz omenjenih izjav.

"Vse te obtožbe so najbrž plod ministrove nenadzorovane jeze zaradi izvajanja hišnih preiskav, povezanih s preiskovanjem finančnih tokov pri nakupih medicinske opreme. Ampak skupaj z državnimi tožilci že desetletja sledimo pravni in operativni logiki, da kadar slišimo peketanje kopit, običajno pomislimo na konje in ne na zebre. Zato smo tudi v teh primerih pomislili na sume kaznivih dejanj in ne zgolj na karitativno dejavnost vpletenih v nabavo zaščitne opreme," so še navedli v društvu.

"Priznamo, vseh zadev ne rešimo uspešno in nimamo čarobnih palic. Za dosego svojih zakonitih ciljev ne zlorabljamo pooblastil in ne delujemo politično," je še poudaril Koroš.