Preiskava

Kriminalisti so zapustili ministrstvo, Počivalšek si želi hitre preiskave, brez politične motivacije

B.K./STA
30. 6. 2020, 21.45
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 22.33
Deli članek:

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v večernih urah zaključili hišno preiskavo v prostorih ministrstva za gospodarstvo, kjer so iskali dokaze za sum kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev. Minister Počivalšek, ki naj bi bil med preiskovanci in je bil začasno pridržan, dogajanja ni komentiral, so se pa odzvali na njegovem facebook profilu.

MGRT
Ministrstvo za gospodarstvo

Preiskovalci so ob usmerjanju specializiranega državnega tožilstva od jutranjih ur na več lokacijah opravljali preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer so iskali listinsko dokumentacijo, elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je bil popoldan začasno pridržan in je ministrstvo zapustil brez besed, si sicer želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije, so zapisali na njegovem facebook profilu.

Kljub končanim hišnim preiskavam pa je minister Zdravko Počivalšek, ki naj bi bil med preiskovanci, še vedno pridržan, so za STA potrdili na policiji. Po neuradnih informacijah naj bi ga odpeljali še na zaslišanje.

Kot je zjutraj poročal portal Necenzurirano.si, naj bi preiskovali posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev.

Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala poleg Počivalška še Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Med drugim so bili preiskovalci danes na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve, kjer so opravili pogovor z bivšim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. Preiskava je potekala tudi na Počivalškovem domu in v prostorih ministrstva. Po koncu se je Počivalšek odpeljal brez komentarja.

Poleg tega pa so na policiji uvedli notranjevarnostni postopek, ki so ga začeli "v povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih". Že v ponedeljek so se namreč pojavili nekateri zapisi, da policija v zvezi z nabavami zaščitne opreme načrtuje hišne preiskave.

Zaradi preiskav je danes odstopil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je v obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih sicer vidi kot "politično motivirane".