Menijo, da je odstopil, ker mu preiskav ni uspelo ustaviti

Opozicija k odstopu poziva celotno vlado: »Zdi se, da se jim ruši hišica iz kart«

S.R.
30. 6. 2020, 15.16
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 15.31
Deli članek:

Na današnji odstop ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja se vrstijo tudi odzivi opozicijskih strank.

Bobo
Opozicija Janševo vlado poziva k odstopu.

Aleš Hojs, ki bo delo ministra za notranje zadeve opravljal, dokler se z njegovim odstopom ne seznani državni zbor, je današnje hišne preiskave ocenil kot politično motivirano delo, svoj odstop pa kot »politično odgovorno« dejanje, saj da policija ni v službi državljanov, temveč »globoke države,« ki je po njegovih navedbah »rak rana slovenske družbe, ki ovira, da nismo spodobna in verodostojna evropska država.«

Na twitterju se je že oglasil prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je zapisal, da so »opozarjali na sumljive vladne prakse in zdaj se kažejo razsežnosti. Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno Policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih.« 

Oglasil se je tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ki je na twitterju zapisal, da je »odstop ministra Hojsa in prvega policista Travnerja posledica tega, da vesta, kaj policija preiskuje. S svojim dejanjem preusmerjata pozornost od najbolj odgovornih za vse nepravilnosti pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. Čas je za odstop vlade.«

Preiskav jim ni uspelo ustaviti

Predsedujoča SD Tanja Fajon pa je v odzivu sklicala kar novinarsko konferenco, na kateri je k odstopu pozvala celotno vlado. »Kar se danes dogaja v naši državi, je zelo zaskrbljujoče,« je začela ter dodala, da smo sredi globoke krize, vlada pa se, namesto da bi se ukvarjala s problemi ljudi, ukvarja s kriminalističnimi preiskavami. »Imamo dobro policijo in dober NPU in ni prav, da jim delo preprečujemo,« je še dejala Fajonova, ki meni, da je današnje dogajanje dokaz, da ta vlada ne more več nadaljevati. Vlado je pozvala, da da priložnost novi vladi.

Kaj tiči za odstopom? Fajonova domneva, da je Hojs odstopil zato, ker jim hišnih preiskav ni uspelo prikriti ali ustaviti. Dodala je, da bo več pokazal čas. »Zdi se, da se jim ruši hišica iz kart,« je dodala in navrgla še, da kriminal očitno sega v sam vrh države. Po njenem mnenju je nastopil čas, da odgovornost prevzame sam premier Janez Janša, saj ta vlada nima več zaupanja. Priznala je, da jo je odstop ministra po svoje presenetil, da tega ni pričakovala, a je po svoje zadovoljna, saj je bilo za to dovolj razlogov. Po njenih besedah si je že tako zaslužil nezaupnico, s tem pa jim je samo olajšal delo. V opozicijskih SD, LMŠ, Levici in SAB so zoper Hojsa namreč vložili interpelacijo, v kateri so mu očitali, da je s svojimi izjavami in ravnanji večkrat pokazal, »da ni vreden časti in javnega zaupanja« za opravljanje funkcije notranjega ministra.

Fajonova se je obregnila tudi na ministrove navedbe o »globoki državi.« Po njenem mnenju gre zgolj za preusmerjanje pozornosti, »nič novega.«

Svoj lonček pristavila tudi Levica

Da bi morala odstopiti celotna vlada, meni tudi koordinator Levice Luka Mesec. Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, sta Hojs in Travner odstopila potem, ko so »korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote,« poroča STA. »Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki,« je ocenil podobno kot Fajonova. 

Premier Janez Janša bo po njegovih besedah zdaj verjetno poskušal »nastaviti naslednika, ki bosta partijsko delo v policiji opravila bolje kot Hojs in Travner.« Mesec je ob tem poudaril še, da je vlada »nemudoma ubrala svojo znano taktiko - osebno diskreditacijo in napade na kriminaliste, kar je popolnoma nezaslišano.« V Levici ne bodo dopustili ustrahovanja državljanov ali uslužbencev pri opravljanju svojega dela, je dodal po poročanju STA.

Bratuškova Janši predlaga "naj sam stopi pred ogledalo"

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo oz. da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je šef policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Odstop notranjega ministra jo je presenetil, kaže pa na to, da si je delo policije očitno "predstavljal nekako po svoje". Premierju Janezu Janši pa Bratuškova predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da "tudi sam stopi pred ogledalo" in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize, poroča STA.