Kam to poletje?

Dopust na Hrvaškem – da ali ne? Iz prve roke: cene ne naraščajo

L.K.
30. 6. 2020, 14.55
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 15.01
Deli članek:

Koronakriza je načrtom slovenskih skorajšnjih počitnikov zavdala hud udarec. Konkretne informacije zato pridejo še kako prav.

Profimedia
Po oceni sogovornice v tej krizi najbolj trpijo destinacije, ki niso dostopne z avtomobilom. Denimo Dubrovnik.

Danes je postalo jasno, da Hrvaška ostaja na zelenem seznamu držav, na seznamu varnih držav. Omemba sogovornico spravi v smeh, saj kaj hitro pripomni, da gre za temno zeleni seznam. A jo to zelo veseli, "saj se trudimo ostati v tej zeleni barvi". Hrvaški sliko kvarita dve žarišči, zato direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetić pozdravlja odločitev slovenske vlade, saj ta kaže, da je znala prepoznati specifiko situacije.

Mladi ne smejo razmišljati le o sebi

V času pogovora še ni bilo znano, ali se bodo nočni klubi na Hrvaškem res zaprli – uradne informacije o tem še ni prejela –, so pa pod precejšnjim nadzorom, poudari. Je pa s strani občin Novalja in Kolan dobila potrditev, da dovoljenj za organiziranje kakršnihkoli dogodkov za plažo Zrće ne bodo izdali. "Tudi oni bodo naredili vse, da ohranijo pozitivno epidemiološko sliko, saj na otokih ni okuženih," je poudaril Bradetićeva in dodala, da so inšpektorji že na delu, preverjajoč doslednost ponudnikov. Na terenu so tako dvojice: inšpektor in policist. "Na vse načine skušamo opozarjati mlade, da ne gre zgolj za njihov užitek, da morajo razmišljati tudi o svojih starših in starih starših."

Profimedia
Mostnino na otok Krk so ukinili.

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji
Direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetić

Po njenem mnenju se hrvaški turistični ponudniki s pandemijo novega koronavirusa dobro spopadajo, saj da se držijo priporočil tamkajšnjega zavoda za javno zdravje. Ne le v dobro gostov, temveč tudi v svoje dobro. Projekcije sicer kažejo, da se lahko nadejajo 30 odstotkov lanskega obiska.

Prevozi na otoke obratujejo normalno, zainteresirane je pozvala le, naj se pozanimajo glede voznega reda, saj da naj bi bil v veljavi še zimski režim. Tudi, kar se tiče cen. Minuli vikend je bil prvi udarni, je dejala; trajekt s Krka na Lošinj – plovba traja približno 20 minut – je bil poln, a je priporočeno, da ljudje ostanejo v vozilih, česar se po njenih informacijah tudi držijo. Trajekt do Hvara, denimo, ki za pot potrebuje več časa, pa nima več toliko dela kot leta poprej. Zato se gneče ni bati.

V primeru okužbe

Protokol v zvezi s potencialnimi testiranji turistov je sledeč: v primeru respiratornih obolenj, ki bi lahko bila simptom okužbe z novim koronavirusom, je na gostitelju, da pokliče zdravnika, ki presodi, ali pride služba testirati turista. Vsi, ki so z njim, morajo v samoizolacijo v nastanitvi, dokler ne dobijo rezultatov testov. Če so ti negativni, lahko seveda dopustujejo dalje. V primeru, da bi bili pozitivni, imajo nekateri hoteli tonamenske sobe; sicer pa preostaneta hospitalizacija in pot domov.

Profimedia
Zaščitne maske so obvezne tudi na javnem prevozu.

Prostora je dovolj

Protokol v zvezi s potencialnimi testiranji turistov je sledeč: v primeru respiratornih obolenj, ki bi lahko bila simptom okužbe z novim koronavirusom, je na gostitelju, da pokliče zdravnika, ki presodi, ali pride služba testirati turista. Vsi, ki so z njim, morajo v samoizolacijo v nastanitvi, dokler ne dobijo rezultatov testov.

Turistov je sicer največ v Istri, sledijo Kvarner, zadrsko in splitsko območje. Slovencev je največ v Istri; junija je bilo tam tistih, ki imajo na Hrvaškem svoje nepremičnine, skoraj toliko kot lani. Največ nočitev beležijo apartmaji, sledijo jim kampi in hoteli, s tem da vsi hoteli niso odprti; tisti pa, ki obratujejo, obratujejo z omejenimi kapacitetami, pojasni Bradetićeva.

Sogovornica ni spregledala, da so bile nekatere slovenske plaže ta vikend množično obiskane. Česa takšnega na Hrvaškem ne boste doživeli, se je nasmejala: "Prostora je dovolj. Ne samo za eno brisačo, ampak za tisoč brisač. Če gre družina z otroki na plažo, so lahko povsem sproščeni, saj je več kot dovolj prostora." Za primerjavo: lani junija je bilo na Hrvaškem tri milijona gostov, junija letos pa okrog 860.000.

Cene ne naraščajo

Po njeni oceni v tej krizi najbolj trpijo destinacije, ki niso dostopne z avtomobilom. Dubrovnik in Split sta, denimo, destinaciji, kamor gosti praviloma prihajajo z letali, zato zdaj tamkajšnji turistični delavci bolj trpijo kot pa v Istri in Kvarneju. Cene turističnih ponudb sicer nikakor ne naraščajo: bodisi so ostale iste bodisi so za nekaj odstotkov padle, pove Bradetićeva. Hrvaška vlada tegob turističnih ponudnikov ni prezrla, pristavi.

Ko se bomo nekoč ozirali nazaj, tako sogovornica, bomo videli, da je letošnje poletje v zgodovino šlo kot eno najbolj varnih. "Varnejšega poletja ne bomo imeli," je poudarila. Zato vse, ki so v dvomih, poziva, naj se ne odpovedo počitnicam na Hrvaškem. Izjavo podkrepi s statistiko: zaenkrat okužb med turisti niso zabeležili.