Pozivi

Po navalu na plaže pretekli teden: "Nimamo nobenih pristojnosti, da bi kontrolirali, ali so ti, ki se držijo skupaj, družinski člani"

A.S./STA
30. 6. 2020, 14.14
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 14.16
Deli članek:

Plaže na slovenski obali so bile minuli konec tedna polno zasedene, tudi spričo priporočil glede ohranjanja medsebojne razdalje zaradi novega koronavirusa. Lokalne oblasti in upravljavci plaž ne bodo zapirali plaž in razen opozarjanja ne morejo ukrepati, zato pa pozivajo ljudi k čim bolj odgovornemu ravnanju.

Bralec Ramo
V soboto v Izoli.

Na območju Ankarana so tako kot na ostalih plažah in kopališčih v slovenski Istri zaznali izjemno povečano število obiskovalcev, je za STA potrdil ankaranski župan Gregor Strmčnik.

Po njegovih besedah je razumljivo, da so ljudje po stiskah v pomladnih mesecih zdaj prišli na kratek dopust oz. sprostitev na morje, "vendar je hkrati bilo zaznanega res veliko neprimernega obnašanja, torej nespoštovanja vzdrževanja medsebojne razdalje".

Takšno obnašanje nas lahko kaj hitro vrne v razmere preteklih mesecev, zato je Strmčnik obiskovalce pozval k bolj pametnemu in odgovornemu ravnanju. Pri tem je treba razumeti, da sta slovenska in ankaranska obala prostorsko omejeni. Ob zahtevah po manjši zgostitvi obiskovalcev, bo tako treba razumeti, da kopališča za dodatne obiskovalce, ki bodo prišli naknadno, ne bodo več dostopna.

Plaž na območju Ankarana sicer ne bodo zapirali, bodo pa še stopnjevali opozarjanje z redarskimi in rediteljskimi službami, ki ga že izvajajo. Poleg tega pa bodo verjetno prisiljeni omejevati dostop do obale v smislu zapiranja dostopnih poti do parkirišč ter doslednega kaznovanja nepravilnega parkiranja vozil ob glavni cesti, po vinogradih ali v samem naselju, je dodal Strmčnik.

Minuli vikend so naval obiskovalcev zabeležili tudi na centralni plaži v Portorožu. Kot je povedala Jana Pines z Okolja Piran, ki upravlja z omenjeno plažo, sicer že ves čas opozarjajo kopalce o veljavnih priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Nimamo pa nobenih pristojnosti, da bi kontrolirali, ali so ti, ki se držijo skupaj, zares družinski člani oz. člani istega gospodinjstva," je dodala.

Tudi možnost najema dodatnih varnostnikov po njenem mnenju ni smiselna, saj bo tisti, ki ne želi upoštevati varnostnih priporočil, našel način, kako jih zaobiti.

Če oz. dokler ne bodo sprejeti posebni odloki, ki so jih vsi dolžni spoštovati, pa lahko na Okolju Piran samo še pogosteje opozarjajo na spoštovanje priporočil NIJZ, je še navedla Pinesova.