Pojasnila

Hrvaška bo najverjetneje zdrsnila na rumeni seznam - kaj to pomeni za nas?

B.K./STA
29. 6. 2020, 18.20
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 06.55
Deli članek:

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v ponedeljek omenil možnost, da bo Slovenija morda prisiljena umakniti Hrvaško z zelenega seznama epidemiološko varnih držav in jo uvrstiti na rumeni seznam.

Profimedia
Če upoštevate navodila NIJZ, se vam tudi pri sosedih ni treba bati hudega.

Na rumeni seznam padejo tiste države, ki niso več na seznamu epidemiološko varnih držav (zeleni seznam), niti niso na seznamu držav s poslabšano epidemiološko situacijo (rdeči seznam).

Vstop v Slovenijo brez Karantene za domačine

Če je država uvrščena na rumeni seznam, lahko državljan Slovenije in tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihaja iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, v Slovenijo vstopi brez karantene.

Za ostale osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena. Obstaja pa tudi zanje 15 izjem, ki so navedene v 10. členu vladnega odloka o ukrepih na mejah za preprečitev širjenja covida-19.

Kljub zdrsu z zelenega seznama, potovanj na Hrvaško ne odsvetujejo

Vladni govorec Jelko Kacin je danes dejal, da ne bo odsvetoval potovanj na Hrvaško, tudi če bo uvrščena na rumeni seznam. Bi pa ta zdrs moral biti opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Tistim, ki se vračajo, je priporočil, naj se zglasijo pri zdravniku, če ob vrnitvi domov opazijo katerega od simptomov covida-19. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje.

Kako se obnašati na dopustu?

Že prejšnji teden je predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel dejal, da je najpomembneje, da ljudje na dopustu upoštevajo navodila o fizični distanci, in da se družijo v manjših, omejenih skupinah in ne prehajajo med skupinami. Tako imenovani "socialni mehurčki" pomagajo pri zamejevanju okužb, je takrat poudaril Fafangel, saj četudi pride do okužbe, je na tak način okužbi lažje slediti in jo zajeziti.

Za prihod iz držav na rdečem seznamu obvezna karantena

Za države na rdečem seznamu velja, da je osebi ob vstopu v Slovenijo ne glede na državljanstvo in bivališče odrejena 14-dnevna karantena, razen če sodi med šest izjem v 10. členu odloka.

Če je država na zelenem seznamu, oseba v Slovenijo vstopi brez omejitev in karantene.