osamitev

Pri nas je v karanteni 6380 oseb

B.K./STA
29. 6. 2020, 17.09
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 17.11
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je od začetka junija odredilo 7190 karanten, trenutno pa je v karanteni 6380 oseb.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje karanteno odredi zdravi osebi, če je bila v tesnem kontaktu z okuženimi in se tako obravnava kot visoko rizično. V 14-dnevno karanteno morajo tudi potniki, ki prihajajo iz držav s slabšo epidemiološko sliko in jih je vlada uvrstila na rdeči seznam.

Vlada želi povečati nadzor

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin, je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovi oceni "absolutno nezadostna".

Ministrstvo za notranje zadeve je zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju oseb, ki jim je bila izdana karantena in kontroliranju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Tudi vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović se je v današnji izjavi za medije dotaknila dela zdravstvene inšpekcije. Ocenila je, da bi morala ta intenzivirati svoje delo ter pregledati več karanten, ekipo pa bi lahko okrepili s pomočjo drugih inšpektoratov.