Govori se, da mu zdravje peša

Janković o dogajanju ob proslavi dneva državnosti in o svojem zdravju

L.K.
29. 6. 2020, 14.16
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 14.50
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković je spregovoril o dogajanju ob proslavi dneva državnosti v sredo na Kongresnem trgu.

STA
Zoran Janković

Ljubljana je najlepše mesto zaradi ljudi, je uvodoma poudaril ljubljanski župan Zoran Janković in dodal, da je ponosen na dejstvo, da je slovenska prestolnica varno mesto, da zato nikoli niso bili potrebni posebni varovalni ukrepi.

Vabilo na proslavo je odklonil, ker niso bili prisotni praporščaki, je pojasnil. Čez policiste in policistke na ulicah ni izrekel žal besede; da je na policiji, katere ulice oziroma dele mesta bo zaprla, je dejal in poudaril, da da bi morala o tem biti obveščena lokalna skupnost. In še, da so bili ukrepi po njegovem mnenju preostri – na tem mestu se je vprašal, zakaj se oblast ograjuje od ljudi in zakaj predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ni odklonil nagovora, saj da naj bi si želel manj blokad. 

Obregnil se je tudi ob dejstvo, da so bili zaprti deli mesti, ki s Kongresnim trgom, kjer se je odvijala proslava, nimajo nič.

O protestih

Ljubljanski župan se je dotaknil tudi protestov, ki v Ljubljani potekajo ob petek. Kot je dejal, imajo po njegovem mnenju pravico do protestov vsi, "ki imajo kaj povedati", in dodal, da si želi, da bi tudi v prihodnje ostali tako spoštljivo. Je pa predlagal, da bi proteste v podporo vlade imeli kateri drugi dan in ne ravno v petek.

Omenil je tudi raperja Zlatka Čordića, ki je na omenjeni proslavi predsednika Pahorja nagovoril kar z megafonom. Kot je dejal Janković, so kulturniki zdaj v res težkem položaju.

Je pa izrazil obžalovanje spričo vzklikanja "izdajalci" pripadnikom vojske in gardne enote tik pred sredino državno proslavo .

Proslava bo

V nadaljevanju je poudaril, da zastopa vrednote NOB. In ker 9. maja proslave Ljubljana, mesto heroj ni bilo, jo bodo izvedli 4. avgusta, "na rojstni dan očeta naroda", misleč Janeza Stanovnika, ki je preminil 31. januarja letos.

Tistega dne ob odkrit njegov spomenik, pobudnik proslave pa je Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Ob tem je poudaril, da bo proslava potekala brez ograj in v skladu z ukrepi. Napovedal je tudi prisotnost partizanskega pevskega zbora. 

Ljubljanski župan je spregovoril tudi o svojem zdravju - zaslediti je namreč mogoče govorice, da mu to peša. Te govorice je zanikal. "Očitno me bodo morali še dolgo prenašati," se je pošalil.