Starša in trije otroci

FOTO: Družina Jelke Bedrač v trenutkih ostala brez strehe in stanovanja

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
29. 6. 2020, 19.00
Deli članek:

Družina Jelke Bedrač iz Dravcev v občini Videm je v požaru, ki je v petek, 12. junija, okoli poldneva izbruhnil v njihovi hiši, dobesedno v trenutku ostala gola in bosa. Požar je najverjetneje zanetila elektrika, gorelo je v zgornjem nadstropju hiše, kjer je imela mlada petčlanska družina urejeno stanovanje.

Mojca Zemljarič
Jelka Bedrač in Mitja Rajšp v stanovanju, od katerega so ostale samo gole stene.

Če želite družini pomagati, lahko sredstva prispevate na račun s številko 0420 2000 0348 846, sklic: SI00 245114, pripis Pomoč požar družina Bedrač. Akcija poteka prek Rdečega križa, denar pa bo v celoti namenjen družini Bedrač.

Kljub hitri intervenciji gasilcev je ogenj uničil celotno stanovanje. Stropi in izolacija so klonili v ognju in popadali na tla, ognjeni zublji so v stanovanju uničili domala vse, od stavbnega pohištva (oken in vrat) in vseh inštalacij (elektrika, vodovod, centralna kurjava) do podov, sten, pohištva … Uničena je streha na hiši, les ostrešja je zoglenel. Družina je ostala tudi brez oblačil, ki so bila shranjena v omarah. Še tistih nekaj redkih kosov pohištva in oblačil, ki niso zgoreli in so jih nameravali očistiti in oprati, je zadimljenih in zaudarja. »Vse je črno, sajasto, zaudarja po dimu,« pripoveduje Jelka Bedrač.

Bedračevi so v dneh po požaru stanovanje izpraznili in počistili. Ostale so samo gole stene, nad njimi pa streha, naslonjena na zoglenelo ostrešje. Talne obloge po sobah so iztrgali, stene pa že nekajkrat premazali z apneno emulzijo, da so jih razkužili. V požaru je po nestrokovni oceni nastalo za okoli 40.000 evrov škode. Čeprav sta Jelka in njen partner Mitja Rajšp oba zaposlena, bo mlada petčlanska družina obnovo doma brez pomoči dobrih ljudi težko zmogla. Zbiranje pomoči poteka prek Rdečega križa, Bedračevi se za donacije že vnaprej najlepše zahvaljujejo.

Mojca Zemljarič
Ogenj je uničil celotno zgornje nadstropje hiše Bedračevih.

Zbiranje pomoči prek Rdečega križa

Bedračevim so na pomoč priskočili sovaščani, prijatelji in Jelkine sodelavke. Pomagali so pri praznjenju in čiščenju stanovanja, pa tudi z materialnimi dobrinami, brez katerih je ostala družina. Družina se je preselila v spodnje prostore hiše, kjer bivajo pri mami. A streho na hiši bo treba čim prej popraviti, potem vgraditi nova okna in vrata, strope, na novo položiti inštalacije in talne obloge, stanovanje popleskati, opremiti … Ker hiša ni bila zavarovana in ker tako težkega bremena sami ne bodo zmogli, so se za pomoč obrnili na Rdeči križ; prek tega je stekla akcija zbiranja sredstev in pomoči. »Odprli smo podračun, na katerem zbiramo sredstva. Mi lahko prispevamo največ dva tisoč evrov, kar bo za sanacijo hiše absolutno premalo. Prav tako bomo poskusili najti mojstre, ki bi pomagali z delom, recimo električarje, monterje inštalacij, pleskarje … Številka računa, na katerem zbiramo sredstva, je 0420 2000 0348 846, sklic: SI00 245114, pripis Pomoč požar družina Bedrač,« je pojasnila Marjana Cafuta, sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ptuj.