NEZNANI OČITKI

Na nenavaden način odpustili sekretarko sindikata, ki je povrhu še na porodniškem dopustu

L.T.
30. 6. 2020, 06.50
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 07.05
Deli članek:

Pod taktirko predsednika Frančiška Verka so v SDOS na nenavaden način odpovedali pogodbo izvoljeni sekretarki, ki je povrhu še na porodniškem dopustu.

STA
Verk naj bi nanjo postal ljubosumen, ker ji je med shodom govorniški oder pripadel pred njim.

V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) so prejšnji teden na nenavaden način prekinili pogodbo o zaposlitvi svoje sekretarke Ane Jakopič. Po v javnosti znanih informacijah so sklep sprejeli na nekakšni korespodenčni seji, in ne na skupščini sindikata, ki bi edina lahko razrešila Jakopičevo.

»Osebno sem jo na redni skupščini SDOS predlagal za sekretarko SDOS, zato se čutim še kako odgovornega za to moje neprimerno in nepremišljeno dejanje, saj sem bil prepričan, da se bo posvetila delu SDOS, a vendar sem se hudo zmotil,« je postopek izvolitve in zdaj še postopek razrešitve Jakopičeve na facebooku komentiral predsednik SDOS Frančišek Verk.

Očita ji, da je preveč sindikalistka

Jakopičevi, ki je trenutno na porodniškem dopustu, Verk očita, da je aktivna zunaj SDOS. »Brez soglasja SDOS se je dala imenovati še za sekretarko Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije, še vedno pa se udejstvuje tudi na Gorenjskem, kjer kot sekretarka, samovoljno in brez veljavnega mandata, vodi Območno organizacijo ZSSS za Gorenjsko s sedežem v Kranju, hkrati pa je aktivna članica več organizacij civilne družbe,« je pojasnil v zapisu na facebooku.

Točnih obtožb Verk ni želel javno razkriti, »saj ji ne želim kakorkoli škodovati«. Jakopičevi jih je posredoval prek odvetnika in ji javno zagrozil, da bo zoper njo vložil kazensko tožbo, če bo to početje nadaljevala.

Sašo Švigelj
Frančišek Verk je po statusu že upokojenec, a ostaja sindikalno aktiven v državnih organih.

Razreši jo lahko le skupščina

Iz virov znotraj SDOS smo izvedeli, da je Jakopičevo kot sekretarko za obdobje petih let izvolila skupščina SDOS, ki jo tudi edina lahko razreši. »Verk je menil, da si bo na mesto sekretarke pripeljal mlado pravnico, ki jo bo ukalupil tako, da bo plesala po njegovih navodilih,« nam je dejal član enega od sindikatov v sklopu SDOS.

Jakopičeva pa se je izkazala za borbeno in načelno sindikalistko, ocenjuje naš vir in dodaja, da je Verk postal malenkosten po enem od sindikalnih protestov januarja 2017, ko so se pred ministrstvom za delo zbrali zaposleni v težjih poklicih, ki so nekoč imeli bonificiran staž. Jakopičeva je takrat pred zbrane z nagovorom stopila druga, Verk pa šele deveti. »To ga je prizadelo,« pravi naš vir, ki je z nami govoril neuradno.

Zadnji spor naj bi Verk in Jakopičeva imela glede organizacije stavke upravnih enot. Verk naj bi stavko iz neznanih razlogov zaviral, medtem ko naj bi jo Jakopičeva pomagala organizirati s porodniškega dopusta.

Po naših informacijah zdaj sindikati člani SDOS sklicujejo skupščino, na kateri želijo zadevo razčistiti in ugotoviti, ali je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi Jakopičevi v skladu z notranjimi pravili in zakonodajo.