Stična točka

Borut Pahor o Melanii Trump: spravila ga je v neugoden položaj

J.P.
29. 6. 2020, 09.11
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 10.37
Deli članek:

Je eden tistih, ki verjamejo v Evropsko unijo. Ta je, kot je dejal, utrujena od širjenja.

Profimedia
Borut Pahor

Kot piše srbski Kurir, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor velja za velikega zagovornika integracije zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Na Brdu pri Kranju je v okviru desete obletnice procesa Brdo-Brioni nameraval gostiti voditelje Hrvaške, Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije in Kosova, a se je zgodil novi koronavirus. Vrh bi bil nekaj zgodovinskega.

Pahor je o omenjenem procesu za Kurir dejal, da je v tem času znatno okrepil zaupanje med Evropsko unijo in državami zahodnega Balkana ter spodbudil procese reform, utrjevanja demokracije, sprave in miru. Pred tem v regiji ni bilo platforme, na kateri bi lahko voditelji držav spregovorili o odprtih vprašanjih ter rešitvah zanje.

Verjame v Evropsko unijo

Je Evropska unija v krizi? Kar se tiče pandemije novega koronavirusa, je po Pahorjevem mnenju reagirala prepozno in ne dovolj odločno. Države so zato bile prepuščene same sebi. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi v primeru nezakonitih migracij, ko Bruselj ni našel univerzalne rešitve, "posledice česar čutimo še danes". Je pa Evropska unija po drugi strani, tako Pahor, "odločno pristopila k iskanju rešitve za učinkovito spopadanje s posledicami pandemije, predvsem z gospodarsko krizo".

Po njegovem mnenju trenutno v uniji prevladuje utrujenost zaradi dozdajšnjega širjenja – v mnogih državah članicah ni čutiti navdušenja nad novo širitvijo, nekatere so temu celo odkrito nenaklonjene. In če ne bomo našli rešitev, "bomo priča velikim zamudam pri vstopu zahodnega Balkana v Evropsko unijo", kar bi lahko imele resne posledice za mir in varnost v regiji. "Po mojem mnenju je širitev Evropske unije na države zahodnega Balkana prvovrstno geopolitično in strateško vprašanje z vidika stabilne, varne in uspešne prihodnosti Evropske unije. Regijo je treba obravnavati kot celoto in reformam v vsaki državi posvetiti ustrezno pozornost. Zakasnitev procesa širitve Evropske unije lahko povzroči nestabilnosti v regiji. Hkrati menim, da je treba razlikovati med kandidaturama Ukrajine in Turčije na eni strani ter državami zahodnega Balkana na drugi strani. Evropska unija brez priključitve držav te regije preprosto ni celovita," je za Kurir dejal Pahor.

V luči prognoz, da bo Evropsko unijo doletela usoda Jugoslavije, je Pahor dejal, da spada med politike, ki iskreno verjamejo v Evropsko unijo in njeno povezovanje. Je pa dejal, da ga skrbijo znaki neenotnosti med državami članicami, "vendar verjamem, da bo unija iz te krize prišla močnejša in z vidnejšo vlogo v svetovni politiki". In ker mineva 30 let od izstopa Slovenije iz Jugoslavije, je spregovoril tudi o tej. Kot je dejal, je bila Jugoslavija ena od zgodovinskih izkušenj slovenskega naroda. "Ni šlo za odločitev proti Jugoslaviji, ampak za samostojno Slovenijo. To so za slovenski narod pomembni in zelo čustveni spomini."

Pahor se nadalje zavzema tudi za boljše odnose med Evropsko unijo in Rusijo, kar po njegovih besedah zahteva veliko napora, vztrajnosti, potrpljenja in razumevanja. Na obeh straneh. V zunanjepolitičnem smislu Slovenija ni in noče biti med Brusljem in Moskvo, je poudaril, temveč trdno v družini držav članic Evropske unije in Nata, kjer bo tudi ostala.

Odnosi z Združenimi državami Amerike

Koliko pa gre Sloveniji, kar se tiče odnosov z Združenimi državami Amerike, na roko dejstvo, da je žena ameriškega predsednika Donalda Trumpa iz Slovenije? Kot je dejal Pahor, smo v Sloveniji ponosni, da je prva dama Združenih držav Amerike Melania Trump naša rojakinja, a da njeno poreklo ne vpliva na odnose med državama, ga pa je mogoče razumeti kot eno od stičnih točk, ki še dodatno krepijo prijateljske odnose. "Odkrito lahko rečem, da je gospa Trump zelo prijetna in prijazna ter da kaže znake naklonjenosti. In Baron, sin ameriškega predsednika in prve dame, govori slovensko, kar je fascinantno."

Spomnil se je tudi srečanja ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki ga je organiziral ameriški predsedniški par. Pahor se je tam znašel v nerodni situaciji, saj je Melania z njim začela govoriti v slovenščini, Trump pa seveda v angleščini. "Ne vem, če je želela s tem svojega soproga na smešen način malce razjeziti, a v nekem trenutku nisem več vedel, s kom naj govorim. Poskušal sem z obema."