Elektronska korespondenca

Igralniški milijonar ves čas v stiku z ministri in Janšo

necenzurirano.si
29. 6. 2020, 07.49
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 08.50
Deli članek:

Kako je stekel največji posel za dobavo zaščitne opreme med Jocem Pečečnikom in državnim vrhom? Podrobnosti dogovorov danes razkriva portal Necenzurirano.si.

STA
Joc Pečečnik je bil le vmesni člen, prek katerega je potekal 31-milijonski posel med državo in kitajskim dobaviteljem.

Joc Pečečnik je bil med epidemijo največji dobavitelj zaščitne opreme za državo. V času velikega pomanjkanja in kaosa na trgu je obljubljal nemogoče – v nekaj dneh na milijone mask za bolnišnice, za katere so se države tedaj borile s kovčki denarja. Ko so pristala prva letala, so deževale čestitke, ministri pa so hiteli na fotografiranje s podjetnikom. A hitro so se njegovi načrti izjalovili. Najprej je dobavil napačne maske, nato pa še maske brez ustreznih certifikatov.

Razburjali so visoki stroški letalskega prevoza, ki jih je po dogovoru plačala država. Piko na i je postavil Pečečnik, ki je za Necenzurirano.si dejal, da ga je vlada po tem, ko so se začeli pritiski, »odvrgla kot smet« in da bo imel z uvozom opreme izgubo. Portal danes razkriva elektronsko korespondenco podjetnika z vrhom slovenske politike in funkcionarji ministrstev, ki so se ukvarjali z nabavo nujne zaščitne opreme. Dopisovanje vpletenih razkriva, da je bil Pečečnik dnevno v stiku z najožjo ministrsko ekipo in celo neposredno s predsednikom vlade Janezom Janšo. Bil je med najbolj privilegiranimi ponudniki zaščitne opreme, vlada mu je pomagala praktično na vsakem koraku, čez noč pa je dobil tudi bančno garancijo državne SID banke.

A Pečečnik je bil le vmesni člen, prek katerega je potekal 31-milijonski posel med državo in kitajskim dobaviteljem, in očitno tudi obraz za slovensko javnost, ki naj bi zagotovil uspešno dobavo zaščitne opreme. Tempo celotnemu poslu je dejansko narekoval kitajski poslovnež Jay Chun, ki se je v imenu Slovenije dogovarjal o nakupu opreme od različnih proizvajalcev na Kitajskem. Naši državi pa je sproti sporočal, koliko denarja potrebuje za realizacijo posla in kdaj.

Vse podrobnosti o poslu med Pečečnikom in slovensko vlado so na voljo v današnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24 in portalu Necenzurirano.si.