Bone bo možno unovčiti tudi pri sezonskih ponudnikih

Ukrep čakanja na delo podaljšan vsaj za en mesec. Kako je z bremenom plačila delavcu v primeru karantene?

A.S.
24. 6. 2020, 14.56
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 16.58
Deli članek:

Vlada je na seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na tiskovni konferenci povedal, katere so predlagane spremembe.

Profimedia
Z novelo bo ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšan za en mesec, torej bo veljal tudi v mesecu juliju.

Novela zakona naj bi učinkovala od 1. julija dalje, in sicer tudi v primeru, da do tedaj še ne bo sprejeta.

Z novelo bo ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšan za en mesec, torej bo veljal tudi v mesecu juliju. Določili so tudi, da se lahko to obdobje podaljša še največ dvakrat po en mesec, najdlje do 30. septembra, odločitev za podaljšanje pa bo sprejeta glede na dogajanje na trgu dela.

Nadomestilo v primeru karantene

Spreminja se tudi ureditev čakanja doma zaradi višje sile, v tem primeru zaradi odločbe o karanteni. Država bo namreč znova prevzela breme plačila delavcu v primeru karantene, ki jo odredi minister za zdravje. Za tiste, ki mu je bila odrejena karantena ob prehodu meje, bo nadomestilo še naprej v višini 50-odstotkov plače in bo povrnjeno s strani državnega proračuna. Zaradi stika z okuženo osebo pa bo nadomestilo 80-odstotno in ga bo v celotni povrnil proračun Slovenije.

Po ministrovih besedah so se za to odločili, ker delodajalci niso odgovorni za karantene, z dvonivojsko rešitvijo pa želijo preprečiti morebitna špekulativna potovanja. "S tem dajemo tudi signal državljanom, da se odgovorno odločajo glede potovanj v sosednje države," je povedal Cigler Kralj

Mobilna aplikacija za spremljanje stikov z okuženimi

Vlada je pripravila tudi pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten."Ob zaostreni epidemiološki sliki v Sloveniji in okolici bi se z uvedbo prostovoljne aplikacije za sledenje stikov izognili zaostritvi ukrepov, predvsem teritorialnemu zapiranju," je ob tem povedal minister. 

Pomoč socialnim zavodom v višini 30 milijonov evrov

Četrti ukrep je interventna pomoč socialnim zavodom, h kateri je pozivala Skupnost socialnih zavodov Slovenije, "da bodo lahko financirali vse potrebe, ki so nastale zaradi epidemije, pa tudi sanacijo kadrovskega in finančnega primanjkljaja, ki se je v epidemiji še bolj izkazal kot problematičen".

Za pomoč socialnim zavodom za financiranje s covidom-19 povezanih finančnih težav vlada namenja 30 milijonov evrov. Pri tem so v ospredju predvsem domovi za starejše in pomoč za tiste, ki skrbijo za posameznike iz najbolj ranljivih skupin.  

Sprememba pri turističnih bonih

Prav tako bodo omogočili koriščenje turističnih bonov tudi pri izvajalcih, ki so so le sezonsko odprti.